16:15 / 23.07.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

WHO poziva na suradnju o porijeklu koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija, Ženeva

Svjetska zdravstvena organizacija, Ženeva

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak sve zemlje na suradnju na otkrivanju podrijetlu koronavirusa, dan nakon što je Kina odbila dodatnu istragu u laboratorijima i tržnicama na svome teritoriju. WHO je nedavno predložio drugu fazu studije o podrijetlu koronavirusa u Kini, uključujući preglede laboratorija i tržnica u gradu Wuhanu u kojem su u prosincu 2019. otkriveni prvi humani slučajevi koronavirusne bolesti. 


Upitan o kineskom odbijanju istrage, glasnogovornik WHO-a Tarik Jasarević rekao je kako se ne radi o politici ili svaljivanju krivnje.


- Radi se o tome da moramo shvatiti kako je virus ušao u ljudsku populaciju. U tom smislu sve zemlje moraju biti odgovorne i međusobno i s WHO-om raditi u duhu partnerstva, kazao je Jašarević na konferenciji za novinare u Ženevi.


Zeng Yixin, zamjenik kineskog ministra Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva rekao je u četvrtak da je bio zatečen kad je prvi put pročitao plan WHO-a, jer se u njemu navodi hipoteza da je istjecanje virusa uzrokovalo kršenje laboratorijskih protokola tijekom istraživanja u kineskom laboratoriju.


- Nadamo se da će WHO ozbiljno razmotriti mišljenja i prijedloge kineskih stručnjaka i istinski tretirati podrijetlo virusa covida-19 kao znanstveno pitanje i riješiti se političkog upletanja, rekao je Zeng.


Jedan od ključnih dijelova teorije curenja iz laboratorija u Wuhanu usredotočio se na odluku Instituta za virusologiju (WIV) u Wuhanu da 2019. isključi s interneta podatke o istraživanjima sekvenciranja gena i bazu podataka uzoraka.


Na pitanje o toj odluci, Yuan Zhiming, profesor na WIV-u i direktor Nacionalnog laboratorija za biološku sigurnost, rekao je novinarima da se baze podataka trenutačno dijele samo interno zbog straha od kibernetičkog napada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!