WHO pozvao države da istraže rane slučajeve covida-19

05.05.2020.

14:03

Autor: V.K./Hina

default error photo
Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da izvješće da se covid-19 pojavio u prosincu u Francuskoj, ranije nego što se prije mislilo, "ne iznenađuje" te je pozvala države da istraže sve rane sumnjive slučajeve.
Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da izvješće da se covid-19 pojavio u prosincu u Francuskoj, ranije nego što se prije mislilo, "ne iznenađuje" te je pozvala države da istraže sve rane sumnjive slučajeve.

Rani slučaj covida-19 u Francuskoj mogao bi rasvijetliti početak pandemije

Bolest koja je kasnije nazvana covid-19, kineske su vlasti prvi put prijavile WHO-u 31. prosinca, a ranije se nije vjerovalo da se do siječnja širila Europom.

- Ovo daje potpuno novu sliku o svemu, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier na brifingu UN-a u Ženevi pozivajući se na francuska izvješća.

- Otkrića pomažu u boljem razumijevanju potencijalnog širenja virusa covida-19", kazao je dodavši da je moguće da se otrije pojava dodatnih ranijih slučajeva nakon ponovnog testiranja uzoraka.

Francuska bolnica koja je ponovno testirala stare uzorke pacijenata s upalom pluća otkrila je da je liječila muškarca koji je imao covid-19 već 27. prosinca, gotovo mjesec dana prije nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

Lindmeier je potaknuo druge države da provjere podatke o slučajevima upale pluća neodređenog podrijetla krajem 2019. godine, rekavši da će to dati svijetu "novu i jasniju sliku" epidemije.

Upitan o podrijetlu virusa u Kini, Lindmeier je naglasio da je "zaista, jako važno" to istražiti.

Američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdi kako njegova zemlja ima "dokaze" da je novi koronavirus potekao iz laboratorija u Wuhanu u Kini, iako su znanstvenici rekli da je bolest životinjskog podrijetla.

- Zbog toga će možda biti potrebne dodatne misije ili misija (u Kinu)", rekao je Lindmeier.

Vodeći stručnjak WHO-a dr. Mike Ryan rekao je da je čelnik te organizacije postavio to pitanje "na najvišoj razini" u siječnju za vrijeme misije WHO-a u Kini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!