10:23 / 01.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

WHO prati novu varijantu koronavirusa - Mi

Laboratorij

Laboratorij

Foto: Carla Carniel / Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavila je novu varijantu koronavirusa Mi u kategoriju koja zahtijeva praćenje, objavljeno je u srijedu.

Mi ili B.1.621 prvo je identificirana u Kolumbiji, a slučajevi su zabilježeni i u drugim zemljama Južne Amerike te u Europi.

U tjednom biltenu WHO-a o pandemiji navodi se da varijanta ima mutacije, što znači da bi mogla postati otpornija na cjepiva, kao što je bio slučaj s beta varijantom, ali je potrebno više studija kako bi se to dodatno ispitalo.

- Od identificiranja u Kolumbiji u siječnju 2021., bilo je nekoliko sporadičnih izvještaja o slučajevima varijante Mi, a neka veća žarišta zabilježena su u zemljama Južne Amerike i u Europi", navodi se u biltenu.

- Iako je globalna učestalost varijante Mi među sekvencioniranim slučajevima pala i trenutno je ispod 0,1 posto, prevalencija u Kolumbiji (39 posto) i Ekvadoru (13 posto) konzistentno se povećala, dodaje se.

WHO će, navodi se, "pratiti promjene" varijante Mi u Južnoj Americi, pogotovo dok u populaciji cirkulira i delta varijanta.

Trenutno WHO četiri varijante smatra zabrinjavajućim. To su alfa, prvo otkrivena u Velikoj Britaniji, a sada je u 193 zemlje, beta u 141 zemlji, gama u 91 zemlji i delta u 170 zemalja.

- Mi je peta varijanta "pod promatranjem, što je blaža kategorija WHO-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!