ECDC: Nova podvarijanta omikrona nije opasna za većinu ljudi

13.01.2023.

Zadnja izmjena 18:14

Autor: Hina/HRT/V.G.

COVID centar

COVID centar

Foto: Kim Hong-Ji / Reuters

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je da najnovija podvarijanta koronavirusa koja se brzo širi, nije velik rizik za većinu ljudi u Europi. 

Nova podvarijanta omikrona nije opasna za većinu ljudi, smatraju stručnjaci ECDC-a. U petak su upozorili da su ranjive skupine poput osoba starije životne dobi, necijepljenih ili onih s kompromitiranim imunosnim sustavima izložene umjerenom do visokom riziku od nove podvarijante XBB.1.5.

No istaknuli su kako se čini da je rizik za opću populaciju u Europskom ekonomskom prostoru malen, uz ogradu.

- Postoji nekoliko nepoznanica u vezi s podvarijantom XBB.1.5 i ova bi se procjena mogla promijeniti u tjednima koji dolaze kako budemo raspolagali s više dokaza, navodi se u izvješću ECDC-a.


Podvarijanta XBB.1.5 omikron varijante koronavirusa jako se brzo širi u SAD-u, ali je još relativno rijetka u Europi.

ECDC očekuje da će se brzo proširiti.

Matematički modeli sugeriraju da bi XBB.1.5 podvarijanta mogla postati dominantna u Europskom ekonomskom prostoru (EU, Island, Lihtenštajn i Norveška) za mjesec do dva.

Za sada nema dokaza da ta podvarijanta izaziva težu bolest od ranijih podvarijanti omikrona, navodi ECDC.

Institut Robert Koch, njemačka agencija za kontrolu i prevenciju bolesti, objavio je u četvrtak da je XBB.1.5 potvrđen kod samo 1 posto uzoraka zaraženih osoba analiziranih u laboratoriju.

WHO je u petak skratio preporučeno razdoblje izolacije za zaražene COVID-om na 10 dana za one koji imaju simptome i pet dana na one koji nemaju. Do sada je preporuka bila 13 dana izolacije za osobe sa simptomima i 10 dana za one bez simptoma.

WHO preporučio kraću izolaciju zaraženih koronavirusom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je nove smjernice za osobe zaražene koronavirusom.

WHO je preporučio da zaraženi sa simptomima budu u izolaciji 10 dana, a osobe bez simptoma pet dana, dok je prethodno preporučivao 13 dana izolacije za zaražene osobe sa simptomima i 10 dana za one bez simptoma.

Sada preporučuje i brze antigenske testove za zaražene osobe da bi se vidjelo je li infekcija prošla kako bi se potencijalno skratila njihova izolacija.

WHO svoje preporuke temelji na 12 studija s gotovo 3000 sudionika.

No to su samo preporuke, a svaka država može objaviti vlastite smjernice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!