WHO preporučio nošenje maski na dugim letovima

10.01.2023.

17:43

Autor: V.K./Hina/HRT

Nošenje maski u avionu

Nošenje maski u avionu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zemlje bi trebale razmotriti preporuku putnicima da nose maske na dugim letovima radi zaštite od najnovije podvarijante omikrona XBB.1.5, koja se brzo širi u Sjedinjenim Državama, rekli su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak. 

U Europi je podvarijantom XBB.1.5 zaražen mali broj ljudi, ali on raste, rekli su dužnosnici WHO-a za Europu na brifingu za novinare.

Putnicima treba savjetovati da nose maske u visokorizičnim okruženjima poput dugih letova, rekla je viša službenica WHO-a za hitne slučajeve za Europu Catherine Smallwood.

- To bi trebala biti preporuka za putnike koji dolaze s bilo kojeg mjesta gdje se širi, dodala je.

XBB.1.5, najzaraznija podvarijanta omikrona do sada otkrivena, uzrokovala je 27,6 posto slučajeva COVID-a u Sjedinjenim Državama u prvom tjednu siječnja, rekli su američki zdravstveni dužnosnici.

Nije još jasno hoće li XBB.1.5 izazvati val zaraza diljem svijeta. Postojeća cjepiva i dalje štite od teških simptoma, hospitalizacije i smrti, tvrde stručnjaci.

- Zemlje moraju pogledati bazu dokaza za testiranje prije polaska, navela je Smallwood i dodala da je ključno da se ne fokusira isključivo na jedno određeno zemljopisno područje.

- Ako je potrebno poduzeti mjere, naše je mišljenje da se mjere putovanja trebaju provoditi na nediskriminirajući način, dodala je.

To ne znači da je agencija preporučila testiranje za putnike koji dolaze iz Sjedinjenih Država u ovoj fazi, objasnila je.

Raste zabrinutost zbog širenja varijante XBB.1.5 u SAD-u i šire. Istodobno se povećava broj zaraženih u Kini, nakon što je zemlja prošlog mjeseca odbacila svoju poznatu "politiku nulte stope COVID-a".

U Kini dominiraju podvarijante omikrona BA.5.2 i BF.7, objavio je WHO početkom siječnja, prema analizi koju je proveo Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mnogi znanstvenici, uključujući one iz WHO-a, vjeruju da Kina vjerojatno ne prijavljuje pravi opseg epidemije.

Više zemalja, među njima i SAD, traži negativan test na koronavirus od putnika iz Kine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!