17:39 / 11.03.2020.

Autor: T.V./HRT

WHO proglasio pandemiju zbog koronavirusa: "Mi smo u ovome da zajedno"

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Foto: - / REUTERS

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju zbog koronavirusa.
Epidemija bolesti Covid-19, kojom je u u svijetu od kraja prosinca zaraženo više od 110.000 ljudi, prerasla je u pandemiju, objavio je u srijedu ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.Šef WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za medije je rekao da se broj slučajeva izvan Kine u posljednja dva tjedna povećao za 13 puta.

- WHO je procjenjivao epidemiju iz minute u minutu i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih. Stoga smo odlučili objaviti da se širenje Covida 19 može okarakterizirati kao pandemija, poručio je.

U Kini se stanje smiruje, u Europi zatvaraju granice
Koronavirus: Gospodarstvo na udaru, sastanak u Vladi u 16 sati

- Pandemija nije riječ koju koristimo olako ili nemarno. Riječ je to, koja, ako je pogrešno upotrijebimo, može izazvati neopravdani strah ili neopravdano prihvaćanje mišljenja da je borba gotova što vodi nepotrebnoj patnji i smrti, rekao je Adhanom.

Unatoč proglašenju pandemije, a pod tim pojmom smatra se globalno širenje bolesti koje je teško kontrolirati, Tedros  je naglasio da je još moguće smanjiti broj novih zaraza odlučnom provedbom odgovarajućih zdravstvenih mjera.

- Sve zemlje još mogu promijeniti tijek pandemije, rekao je Tedros. "Vlade moraju pronaći balans između zaštite zdravlja, minimiziranja poremećaja i poštivanja ljudskog života.

- Mi smo u ovome da zajedno kako bi smirili i zaštitili građane svijeta. To je izvedivo, rekao je.

Od pojave novog koronavirusa u prosincu prošle godine 124.101 slučaja zaraze je zabilježeno u 113 zemalja i teritorija, a umrlo je 4566 osoba, prema najnovijim podacima agencije France presse na temelju službenih izvora. Od utorka je zabilježeno 6761 novih slučajeva zaraze diljem svijeta i 315 smrtnih ishoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!