WHO: Proizvođači cjepiva rade non-stop kako bi isporučili nove doze

28.01.2021.

14:43

Autor: T.V./Hina

WHO: Proizvođači cjepiva rade non-stop kako bi isporučili nove doze

WHO: Proizvođači cjepiva rade non-stop kako bi isporučili nove doze

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Direktor europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge rekao je u četvrtak da proizvođači cjepiva rade non-stop da otklone manjke u zemljama koje se bore da suzbiju pandemiju covida-19 te je poručio zemljama da se ne guraju da budu prve u redu za dostavu cjepiva.

- Solidarnost ne znači nužno da svaka zemlja na svijetu mora u istom trenutku započeti s cijepljenjem. Bitno je razumjeti da nitko nije siguran dok svi nisu sigurni, rekao je Kluge danas na brifingu za medije.

Kad je upitan o kašnjenju Pfizerovog i AstraZenecinog cjepiva pacijentima diljem 27 zemalja Europske unije, Kluge i stručnjak za cijepljenje WHO-a Europa, Siddhartha Datta, pozvali su vlade i proizvođače da surađuju u ranim stadijima cijepljenja.

- Stvarnost je ta da postoji manjak cjepiva. No ne sumnjamo da proizvođači rade 24 sata na dan da premoste praznine te smo sigurni da će kašnjenje kojem sada svjedočimo biti nadoknađeno većim brojem proizvedenih doza u budućnosti, rekao je Kluge.

WHO je ponovio da bi cjepiva trebala biti podijeljena ravnomjerno između siromašnih i bogatih nacija, kako bi se okončala pandemija, s time da je Datta naglasio da su cjepiva protiv covida-19 "globalno javno dobro".

Dok su Kluge i Datta govorili, borba Europske unije da osigura cjepivo protiv covida-19 eskalirala u trenutku kad je Britanija zatražila da dobije sve doze cjepiva koje je platila, nakon što je EU tražila od AstraZenece da preusmjeri zalihe cjepiva koje su otišle u Veliku Britaniju.

EU, čije su zemlje članice daleko iza Izraela, Velike Britanije i SAD-a u distribuciji cjepiva, nastoji doći do doza cjepiva u trenutku kad je najveći proizvođač cjepiva na Zapadu usporio dostavu zbog proizvodnih problema.

- Moramo biti strpljivi, trebat će vremena dok se provede cijepljenje, rekao je Kluge, dodavši da je ukupno 35 zemalja u Europi započelo s cijepljenjem, s time da je dosad podijeljeno 25 milijuna doza.

Ponovio je stav WHO-a da će "putovnice cijepljenja" - dokaz da je netko cijepljen - biti važne kako bi se nadgledao broj cijepljenih osoba, kao i učinkovitost cijepljenja, no da one ne bi trebale biti korištene kao onemogućujući faktor zbog kojeg ljudi ne bi smjeli putovati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!