11:46 / 18.02.2022.

Autor: Hina/HRT

WHO: prvih šest afričkih zemalja dobiva tehnologiju za mRNA cjepivo

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da će šest afričkih zemalja - Egipat, Kenija, Nigerija, Senegal, Južnoafrička Republika i Tunis - prve na tom kontinentu dobiti tehnologiju za proizvodnju mRNA cjepiva.

Projekt prijenosa tehnologije pokrenut je lani i trebao bi pomoći državama s niskim i srednjim dohotkom da same proizvode cjepiva mRNA u skladu s međunarodnim standardima.

Riječ je o naprednoj tehnologiji koju su primijenile farmaceutske tvrtke kao što su Pfizer-BioNTech i Moderna za proizvodnju cjepiva protiv COVID-19.

WHO je uspostavio globalno tijelo za transfer tehnologije proizvodnje cjepiva pošto su bogate države gomilanjem cjepiva stvorile neravnotežu te je cjepivo prodavano vladama koje mogu platiti najviše cijene. Zbog toga su države srednjeg i niskog dohotka stavljene na čekanje za cjepivo protiv COVID-19 u pandemiji.

- Pandemija koronavirusa jasno je pokazala više nego ikada do sada kako ovisnost o nekoliko tvtki za proizvodnju globalne robe u svijetu može biti ograničavajuće i opasno, rekao je glavni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

- Srednjoročno i dugoročno, najbolji način da se nosimo s izvanrednim zdravstvenim stanjima i pružimo zdravstvenu srbim svjetskom stanovništvu je znatno povećati kapacitete svih regija da same proizvode potrebne zdravstvene proizvode, rekao je.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa pohvalio je inicijativu i pozvao globalnu mrežu za distribuciju cjepiva COVAX te savez za cjepiva GAVI da kupuju cjepiva od lokalnih proizvođača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!