WHO: Rat u Ukrajini mogao bi pogoršati pandemiju koronavirusa

14.03.2022.

10:26

Autor: I.Z./HRT/Hina

WHO: Rat u Ukrajini mogao bi pogoršati pandemiju koronavirusa

WHO: Rat u Ukrajini mogao bi pogoršati pandemiju koronavirusa

Foto: Marienko Andrii/Nemesh Yanosh / UNIAN/Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer je izrazila zabrinutost da bi rat u Ukrajini mogao pogoršati pandemiju koronavirusa te nastoji učiniti više na ograničavanju širenja ove zarazne bolesti. 

Broj slučajeva zaraze u regiji manji je u odnosu na prethodni tjedan, no postoji znatan rizik od razvoja težih oblika bolesti i smrtnih ishoda, osobito zato što je u Ukrajini stopa cijepljenih vrlo niska, a ista je situacija i među više od dva milijuna onih koji su pobjegli iz zemlje pred ratom u susjedne države, piše CNN.

I u Moldaviji, u koju je otišlo najviše ukrajinskih izbjeglica stopa cijepljenih protiv covida iznosi samo 29 posto, a u Ukrajini oko 34 posto, podaci su organizacije Our World In Data.

U Ukrajini i susjednim državama između 3. i 9. ožujka zabilježeno je ukupno 791.021 novi slučaj covida-19 i 8012 novih smrtnih ishoda od posljedica covida, stoji u jučerašnjem izvješću WHO-a.

- Nažalost, ovaj će virus iskoristiti priliku da se nastavi širiti, rekla je Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za Covid-19.

- Mi kao organizacija shvaćamo da su zemlje u različitim nezavidnim situacijama i da se suočavaju s različitim izazovima povezanim s ovom ratnom krizom, dodala je. 

Mađarska ukrajinskim izbjeglicama nudi besplatno cijepljenje protiv covida, a WHO financira laboratorijsko testiranje na Covid-19.

Rumunjsko ministarstvo zdravstva poslalo je medicinske timove koji će testirati i cijepiti protiv covida Ukrajince koji su pobjegli pred ratnim zbivanjima.

Liječenje oboljelih od Covida-19 u Slovačkoj je besplatno. I u Moldaviji je cijepljenje protiv Covida-19 za Ukrajince besplatno, a ministarstvo zdravstva omogućuje besplatno testiranje na Covid.

U zajedničkoj izjavi UNICEF-a i UNFPA-e, WHO je pozvao na prekid napada na ukrajinski zdravstveni sustav.

Od jučer je zabilježen i potvrđen 31 napad na zdravstvene ustanove u toj zemlji, a sumnja se da ih je bilo i više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!