14:37 / 20.11.2020.

Autor: M.M./Hina

WHO savjetuje protiv upotrebe remdesivira u liječenju bolesti COVID-19

Foto: Ulrich Perrey/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: Ulrich Perrey/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: - / REUTERS

Remdesivir se ne preporučuje za hospitalizirane pacijente s dijagnozom COVID-19 jer nema dokaza da taj lijek smanjuje smrtnost ili potrebu za respiratorom, priopćio je WHO.
Remdesivir tvrtke Gilead ne preporučuje se za hospitalizirane pacijente s dijagnozom COVID-19, neovisno o težini njihove bolesti, jer nema dokaza da taj lijek smanjuje smrtnost ili potrebu za respiratorom, objavio je odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Hrvatska je potpisala ugovor za Remdesivir na samo tri mjeseca   

Odbor je objavio kako nedostaje dokaza da remdesivir doista pozitivno djeluje na oboljele. Posebno ako uzmemo u obzir troškove i financijske implikacije remdesivira, odbor je osjećao odgovornost pokazati dokaze o djelotvornosti, no u trenutačnim podacima ih nema, priopćeno je.

Ova preporuka novi je udarac za lijek američke tvrtke o kojem se na ljeto, nakon prvih testiranja, pisalo kao o potencijalno djelotvornom lijeku protiv bolesti COVID-19.

Taj lijek, koji se prodaje pod imenom Veklury, jedan je od dva trenutačno odobrena za liječenje pacijenata diljem svijeta. No veliko istraživanje WHO-a provedeno prošli mjesec pokazalo je da on ima malo ili nepostojeće djelovanje na smrtnost ili duljinu hospitalizacije.

Remdesivir je bio jedan od lijekova kojim se liječio američki predsjednik Donald Trump kad se zarazio koronavirusom, a u prijašnjim istraživanjima pokazalo se da skraćuje oporavak. Odobren je u više od 50 država.

Gilead propituje rezultate WHO-ova istraživanja, a priopćio je da je razočaran novim preporukama te organizacije.

Veklury je priznat kao standard za liječenje hospitaliziranih pacijenata s dijagnozom COVID-19 u uputama niza nacionalnih organizacija s kredibilitetom, objavila je američka tvrtka. Preporuke WHO-a ignoriraju te dokaze u vrijeme kad diljem svijeta dramatično raste broj slučajeva, a liječnici se oslanjaju na Veklury kao prvi i jedini autoriziran lijek za pacijente s bolešću COVID-19, dodaje se.

Europska unija prošli je mjesec naručila 500 tisuća doza tog lijeka, što stoji otprilike jednu milijardu eura. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da je u sklopu ugovora koji su zajedno potpisale članice EU-a za Hrvatsku predviđeno 5000 doza lijeka po mjesecu.

Istaknula je da je Hrvatska donijela dobru odluku što je taj ugovor potpisala na samo tri mjeseca.

- Bili smo svjesni da nema dosta podataka. Zato smo potpisali samo na tri mjeseca, svjesni da će možda do 12. mjeseca izaći nove informacije pa da ne bismo bili obvezni kupovati doze za sljedeća tri mjeseca, rekla je Markotić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!