21:49 / 10.04.2020.

Autor: HRT

WHO se boji "fatalnog povratka" pandemije ako se naglo ukine izolacija

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Foto: - / REUTERS

Potrebno je kontrolirati prijenos virusa, osigurati javnozdravstvenu i medicinsku potporu, te svesti na najmanju moguću mjeru rizik u izloženoj okolini.
Prijevremeno ukidanje mjere ograničenog kretanja uvedenih radi suzbijanja širenja novog koronavirusa moglo bi uzrokovati "fatalni povratak" pandemije, upozorio je ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

-
Znam da se neke zemlje već pripremaju za izlazak iz izolacije. WHO bi, kao i svi, volio da se restrikcije ukinu. No prerano ukidanje restrikcija moglo bi potaknuti fatalni povratak pandemije - istaknuo je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Povratak pandemije mogao bi biti jednako smrtonosan kao i njezino širenje ako izostanu potrebne mjere - dodao je na virtualnoj tiskovnoj konferenciji u Ženevi, sjedištu UN-ove agencije.

WHO razgovara sa zainteresiranim zemljama o pripremi strategije postupnog i sigurnog izlaska iz izolacije i smatra da treba ispuniti šest zahtjeva.

Potrebno je kontrolirati prijenos virusa, osigurati javnozdravstvenu i medicinsku potporu, te svesti na najmanju moguću mjeru rizik u izloženoj okolini kao što su zdravstvene ustanove za dugotrajno liječenje.

Također, treba uvesti preventivne mjere na radnom mjestu, u školama i drugim posjećenim mjestima, kontrolirati rizik unošenja virusa iz inozemstva i napokon povjeriti odgovornost stanovnicima.

- Svaki pojedinac nosi svoj dio odgovornosti u suzbijanju epidemije - istaknuo je Tedros.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!