21:55 / 12.10.2020.

Autor: M.M./Hina

WHO: Slobodno cirkuliranje Covida-19 "nije opcija"

Ilustracija (Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Ilustracija (Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U pandemiji novog koronavirusa umrlo je više od milijun oboljelih u svijetu nakon što je ured WHO-a u Kini upozorio na pojavu bolesti krajem prosinca prošle godine.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je nezamislivim dopuštanje slobodnog cirkuliranja Covida-19 kako bi se postigao kolektivni imunitet.

-
Koronavirus - najnovije informacije   
- Koronavirus ne posustaje, strahuje se od novog zatvaranja   

- Nikada u povijesti javnog zdravstva se imunitet krda nije koristio kao strategija odgovora na epidemiju, a još manje na pandemiju. To je znanstveno i etički problematično, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare.

- Slobodno pustiti opasan virus, koji ne razumijemo u potpunosti, suprotno je etici. To nije opcija, inzistirao je.

U pandemiji novog koronavirusa umrlo je više od milijun oboljelih u svijetu nakon što je ured WHO-a u Kini upozorio na pojavu bolesti krajem prosinca prošle godine.

- Velika većina ljudi u većini zemalja je osjetljiva na zarazu tim virusom. Serološka istraživanja upućuju da je u većini zemalja zaraženo manje od 10 posto stanovništva, objasnio je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je također dodao da se ne zna dovoljno o imunitetu onih koji su bili zaraženi Covidom-19, i naglasio da su se neki ponovo zarazili.

- Većina zaraženih virusom razvijaju imunitet tijekom prvih tjedana, ali ne znamo radi li se o trajnom i jakom imunitetu, ni je li on različit od osobe do osobe, dodao je.

Naglasio je da je koncept imuniteta krda korišten u kampanjama cijepljenja i podsjetio da je za male boginje potrebno cijepiti 95 posto stanovništva da bi preostalih 5 posto bilo zaštićeno, dok za dječju paralizu ta stopa iznosi 80 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!