WHO: Smrtnost od COVID-a pala za 95 posto od početka godine

26.04.2023.

20:37

Autor: HRT/D.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om 19 pao je za 95 posto od početka godine, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upozorivši ipak da virus nije nestao.

Kako navodi WHO, virus neće tako skoro nestati i zemlje cijelog svijeta moraju naučiti kako upravljati njegovim posljedicama izvan hitnih situacija, kao što su posljedice koje osjećaju osobe zaražene takozvanim dugim COVID-om.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO-a, dodao je da svaka deseta infekcija ima simptome dugog COVID-a, što znači da bi stotine milijuna ljudi mogle trebati dugotrajno liječenje. Ipak, "optimizam crpimo u neprestanom padu broja prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih s covidom koji su pali za 95 posto od početka ove godine", istaknuo je na tiskovnoj konferenciji.

- No u nekoliko zemalja virus se ponovno širi i u zadnja četiri tjedna umrlo je 14.000 ljudi, rekao je. Po njegovim riječima, kao što pokazuje pojava soja XBB.1.16, "virus i dalje mutira i još je sposoban uzrokovati novi val zaraze i smrt".

Maria Van Kerkhove, zadužena za borbu s covidom u WHO-u, rekla je da soj XBB i njegove podvarijante sada prevladavaju na svjetskoj razini.

Čelnik WHO-a je ponovno je istaknuo da njegova organizacija ne gubi nadu da će proglasiti kraj javnozdravstvenog hitnog stanja zbog COVID-a 19.

Iduća kvartalna sjednica WHO-a o toj temi treba se održati u svibnju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!