22:00 / 25.09.2020.

Autor: I.Z./Hina

WHO: Smrtnost od Covida-19 mogla bi skočiti na 2 milijuna prije dolaska cjepiva

Foto: Lucy Nicholson/REUTERS, arhiva

Foto: Lucy Nicholson/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Stopa oboljelih od Covida-19 i potražnja bolničkih kreveta raste u Europi, gdje vlasti trebaju raditi na zaustavljanju širenja virusa uoči sezone gripe.
Broj žrtava Covida-19 u svijetu mogao bi narasti na dva milijuna prije početka korištenja djelotvornog cjepiva, a mogao bi biti i veći ako se usklađenim djelovanjem ne suzbije pandemije, rekla je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te izrazila zabrinutost zbog jačanja epidemije u Europi.

-
Ako ne djelujemo usklađeno... broj o kojem govorite neće biti samo zamisliv, nego nažalost i vrlo izgledan, rekao je danas Mike Ryan, voditelj odjela WHO-a za krizne situacije.

Broj smrtnih slučajeva, približno devet mjeseci otkad je koronavirus otkriven u Kini, približava se jednom milijunu.

Ryan je rekao da mlade ljude ne treba kriviti zbog nedavnog porasta zaraze unatoč rastućoj zabrinutosti da mladi šire virus poslije olakšavanja mjera i karantene diljem svijeta.

- Zaista se nadam da nećemo početi upirati prstom: da je sve to zbog mladih, rekao je Ryan.

- Zadnja stvar koju mlada osoba treba je da joj stara osoba moralizira i u nju upire prstom, dodao je.

Europa

Stopa oboljelih od Covida-19 i potražnja bolničkih kreveta raste u Europi, gdje vlasti trebaju raditi na zaustavljanju širenja virusa uoči sezone gripe, rekao je danas visoki dužnosnik WHO-a.

- Europu čeka puno posla kako bi stabilizirala situaciju i stavila transmisiju zaraze pod kontrolu, rekao je Mike Ryan.

- Unutar tog velikog prostora zamjećujemo zabrinjavajući porast bolesti, naglasio je.

Maria Van Kerkhove, WHO-ova epidemiologinja, rekla je:

- Približavamo se kraju rujna, a sezona gripe još nije ni počela, stoga smo zabrinuti mogućnošću da ovi trendovi idu u krivom smjeru.

- Raniji dolasci u bolnicu i korištenje deksametazona spašavali su živote, rekla je i dodala "Želimo izbjeći bilo kakve nacionalne karantene koje su u početku bile na snazi."

Kina

WHO nastavlja pregovore s Kinom glede moguće umiješanosti u COVAX financijsku shemu koja je osmišljena kako bi jamčila brz i pravedan globalni pristup cjepivu protiv covida-19, tjedan dana nakon što je rok za podnošenje prošao.

- Razgovaramo s Kinom o ulozi koju će možda igrati u budućnosti, rekao je Bruce Aylward, savjetnik WHO-a i šef programa ACT za podršku istraživanja cjepiva protiv covida-19, liječenja i dijagnostike.

- Pregovori s Kinom također uključuju rasprave o tome da druga najveća ekonomija svijeta potencijalno isporuči cjepiva, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!