21:23 / 27.08.2020.

Autor: M.Š./Hina

WHO: Svi kontakti moraju se testirati, bez obzira imaju li simptome ili ne

Foto: REUTERS/Phil Noble

Foto: REUTERS/Phil Noble

Foto: - / REUTERS

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u četvrtak da se sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima covidom-19 trebaju testirati, pokazivale one simptome ili ne.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u četvrtak da se sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima covidom-19 trebaju testirati, pokazivale one simptome ili ne.

- Imamo 304 novozaraženih koronavirusom
- EU platio 336 milijuna eura za cjepivo protiv Covida-19
- Europa u prvom valu planira cijepiti 40 posto stanovnika
- Sve o koronavirusu

To je preporuka stručnjaka WHO-a, upitanih na konferenciji za novinare o stanju u Sjedinjenim Državama gdje su epidemiolozi ocijenili da testovi nisu potrebni za one koji nemaju simptome bolesti.

U odgovoru na pitanja novinara o toj temi, epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove nije komentirala stanje u Sjedinjenim Državama, ali je rekla da ta UN-ova agencija preporučuje da se, ako je moguće, svi "kontakti testiraju, neovisno o razvoju simptoma".

- Znamo da osobe koje imaju simptome prenose virus, a znamo i da osobe koje nemaju simptome također mogu prenijeti virus, izjavila je. 

Ona je naglasila važnost testova, koji bi se trebali upotrijebiti za pronalaženje aktivnih slučajeva i njihovo izoliranje i za traženje njihovih kontakata. 

Promjena američkih smjernica je diskretno obavljena u ponedjeljak na stranici Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC), a mediji su upozorili na upliv Bijele kuće na tu odluku.

Predsjednik Donald Trump je više puta ocijenio da njegova zemlja treba manje testirati i da testovi daju lošu sliku vođenja pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama. 

Podaci iz SAD-a govore o više d 5,8 milijuna potvrđenih slučajeva covida-19 i blizu 180.000 umrlih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!