14:51 / 18.03.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

WHO: Tek smo na sredini pandemije COVID-a

Testovi na covid

Testovi na covid

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svijet je tek na polovici pandemije koronavirusne bolesti, poručila je dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ističući da u svijetu broj zaraženih i oboljelih opet raste.

- Pandemija COVID-a nije ni blizu gotova - rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris dodajući: "Zasigurno smo usred pandemije".

Zdravstvena agencija UN-a ranije je rekla da bi akutna faza pandemije mogla završiti ove godine, ali će ovisiti o tome koliko ćemo brzo ispuniti njezin cilj da cijepimo 70 posto stanovništva u svakoj zemlji.

Podaci WHO-a objavljeni ovog tjedna pokazuju globalni rast broja slučajeva novooboljelih od COVID-a i ti bi podaci mogli skrivati mnogo veći problem u trenutku kad neke zemlje testiraju sve manji broj osoba sa simptomima koji odgovaraju koronavirusnoj bolesti, smatra svjetska arganizacija.

Nakon više od mjesec dana u kojima se u svijetu bilježio pad broja slučajeva COVID-a, prošlog tjedna ponovno je počeo rasti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kombinacija faktora dovela je do porasta broja slučajeva bolesti među kojima su vrlo zarazna omikron varijanta koronavirusa i njezina 'rođakinja' BA.2 podvarijanta omikrona te ukidanje dijela epidemioloških i javnozdravstvenih mjera u društvima.

- To povećanje se događa unatoč smanjenju broja testiranih u nekim zemljama, što znači da su slučajevi koje vidimo samo vrh ledenog brijega - rekao je u utorak prvi čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima.

- Niske stope procijepljenosti u nekim zemljama, dijelom uzrokovane "ogromnom količinom dezinformacija", također su objašnjenje porasta broja slučajeva COVID-a, rekli su dužnosnici svjetske organizacije.

Broj novozaraženih u svijetu porastao u tjedan dana 8 posto

Broj novozaraženih skočio je za 8 posto na globalnoj razini u odnosu na prethodni tjedan, s 11 milijuna novih slučajeva i nešto više od 43.000 novih smrtnih slučajeva od 7. do 13. ožujka. To je prvi porast od kraja siječnja.

Najveći skok bio je u zapadnopacifičkom području, koje uključuje Južnu Koreju i Kinu, gdje su slučajevi porasli za 25 posto, a smrtni slučajevi za 27 posto. Afrika je također zabilježila porast od 12 posto novih slučajeva i porast smrtnih slučajeva od 14 posto, a Europa 2 posto porasta broja slučajeva, ali bez skoka u broju smrtnih slučajeva.

Stručnjake brine porast COVID-a u Europi

Brojni stručnjaci izrazili su zabrinutost da se Europa suočava s još jednim valom koronavirusa, s porastom broja slučajeva od početka ožujka ponajviše u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Maria Van Kerkhove iz WHO-a rekla je ovog tjedna da se čini da je BA.2 najzaraznija varijanta do sada. Međutim, nema znakova da uzrokuje težu bolest, niti dokaza da bilo koja druga nova varijanta uzrokuje porast slučajeva.

Van Kerkhove je upozorila i na zavaravajuće procjene da je pandemija gotova ili da je varijanta omikron bezopasna. Kazala je da su osobito starije, bolesne i necijepljene osobe još uvijek u opasnosti da obole ako su zaražene.

Europska unija ovog je tjedna odlučila osigurati cjepiva za ukrajinske izbjeglice s obzirom na to da je stopa procijepljenosti u Ukrajini od 35 posto dvostruko niža od one u EU-u. Stručnjaci su upozorili da su u tom kontekstu moguća žarišta COVID-a ne samo zbog njihove niske procijepljenosti nego i gužvi tijekom zbjegova iz zemlje.

Stručnjaci su počeli upozoravati da bi Sjedinjene Države uskoro mogle vidjeti val sličan onom u Europi, potencijalno potaknut BA.2 podvarijantom, ukidanjem ograničenja i potencijalnim slabljenjem imuniteta od cjepiva primljenih prije nekoliko mjeseci.

WHO protiv preranog ukidanja mjera zaštite od koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je ovog tjedna i protiv preranog ukidanja zaštitnih mjera protiv koronavirusa, s obzirom na porast broja slučajeva u svijetu. Te mjere uključuju nošenje maski i držanje socijalne distance.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!