14:20 / 07.05.2020.

Autor: I.D./HINA

WHO: Tijekom koronavirusa povećao se broj obiteljskog nasilja

Foto: REUTERS/Mahe Elipe

Foto: REUTERS/Mahe Elipe

Foto: - / REUTERS

WHO navodi da se broj slučajeva nasilja u obitelji povećava tijekom kriznog razdoblja, posebice uz mjere ograničenja kretanja pokrenutih zbog obuzdavanja širenja koronavirusa.
Hitne službe diljem Europe zabilježile su do 60 posto više poziva žena žrtava bračnog nasilja tijekom mjera ograničenja kretanja u sklopu borbe protiv novog koronavirusa, upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO navodi da se broj slučajeva nasilja u obitelji povećava tijekom kriznog razdoblja, posebice uz mjere ograničenja kretanja pokrenutih zbog obuzdavanja širenja novog koronavirusa.

- Zemlje članice su primijetile povećanje do 60 posto hitnih poziva žena žrtava partnerskog nasilja u travnju ove godine u odnosu na prošlu, rekao je direktor ogranka za Europu Svjetske zdravstvene organizacije Hans Kluge tijekom online konferencije za novinare iz Kopenhagena.

- U gotovo svim zemljama je zabilježen porast broja poziva, objasnila je stručnjakinja iz te organizacije Isabel Yordi.

Produže li se mjere ograničenog kretanja, u svijetu će rasti obiteljsko nasilje

Agencija Ujedinjenih naroda zadužena za spolno i reproduktivno zdravlje UNFPA, ocijenila je da će doći do još 31 milijuna slučajeva nasilja u obitelji u svijetu ako se mjere ograničenja kretanja produže za još šest mjeseci.

Europski ogranak WHO-a od Atlantskog do Tihog oceana pokriva 53 zemlje i ima 1,6 milijuna službeno registriranih slučajeva zaraze Covidom-19 te blizu 150.000 smrtnih ishoda oboljenja, prema podacima te organizacije. Prije epidemije, četvrtina žena i trećina djece u regiji su bili izloženi nasilju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!