WHO traži provjeru ruskog cjepiva, znanstvenici skeptični

11.08.2020.

11:05

Autor: B.A./P.F./Hina

default error photo
U kontaktu smo s ruskim zdravstvenim vlastima i razgovaramo o mogućoj provjeri sigurnosti i učinkovitosti cjepiva protiv koronavirusa. Taj postupak uključuje rigorozni pregled i procjenu, navodi glasnogovornik WHO-a.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i ruske vlasti razgovaraju o procesu moguće provjere sigurnosti i učinkovitosti za novo cjepivo protiv covida-19 koje je odobrila Rusija, rekao je glasnogovornik WHO-a.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija postala prva zemlja u svijetu koja je dala regulatorno odobrenje za cjepivo protiv covida-19 nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, što je Moskva pozdravila kao dokaz umijeća ruskih znanstvenika.

Rusija je svoje prvo odobreno cjepivo protiv covida-19 nazvala 'Sputnik V' za inozemna tržišta, što je referenca na prvi svjetski satelit i što Moskva vidi kao svoj uspjeh jer je prva zemlja koja je odobrila cjepivo, rekao je visoki dužnosnik.

- U bliskom smo kontaktu s ruskim zdravstvenim vlastima i u tijeku su razgovori o mogućoj provjeri sigurnosti i učinkovitosti cjepiva u okviru WHO-a, međutim taj postupak uključuje rigorozni pregled i procjenu svih potrebnih podataka o sigurnosti i učinkovitosti, izjavio je glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević na brifingu UN-a u Ženevi, referirajući se na klinička ispitivanja.

Putin: Rusija odobrila prvo cjepivo protiv koronavirusa

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je Rusija postala prva zemlja u kojoj je regulatorno tijelo, nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, odobrilo cjepivo protiv koronavirusa te da je ono "sigurno".

Epidemija bolesti Covid-19 - najnovije informacije
Zašto su noćni klubovi noćna mora epidemiolozima

Putin je na sastanku vlade koji je prenosila državna televizija kazao da je cjepivo sigurno te da ga je primila i jedna od njegovih kćeri.

- Znam da je prilično učinkovito, gradi snažan imunitet i ponavljam, prošlo je sve potrebne provjere, rekao je Putin.

Nada se, nastavio je, da će zemlja uskoro početi s masovnom proizvodnjom cjepiva.

Cjepivo je razvio moskovski institut Gamaleja, a odobrenje je stiglo od ruskog ministarstva zdravstva.

Moskva je, kako piše Reuters, rad na cjepivu pozdravila kao dokaz umijeća ruske znanosti.

To otvara put masovnom cijepljenju iako se nastavlja završna faza kliničkih ispitivanja kojima se treba potvrditi sigurnost i učinkovitost.

Brzina kojom ide Rusija u proizvodnji cjepiva pokazuje odlučnost te zemlje da pobijedi u globalnoj utrci, ocjenjuje Reuters.

Međutim, to izaziva bojazan da bi joj prestiž mogao biti ispred znanosti i sigurnosti.

Regulatorna tijela diljem svijeta tvrde da nastojanja da se što brže dođe do cjepiva za Covid-19 neće biti na štetu sigurnosti cjepiva.

Ruskim zdravstvenim djelatnicima ponudit će se da se dobrovoljno cijepe.

Diljem svijeta razvija se više od 100 mogućih cjepiva kako bi se zaustavila pandemija. Najmanje četiri su u završnoj, trećoj fazi ispitivanja na ljudima.

Znanstvenici: kako vjerovati Rusiji bez podataka o kliničkom ispitivanju

Ruska najava odobrenja za cjepivo protiv koronavirusa nakon manje od dva mjeseca kliničkih ispitivanja na ljudima izazvala je uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje koji kažu da je teško vjerovati cjepivu za koje nisu objavljeni svi podaci iz tih ispitivanja.

Odlučna da bude prva u svjetskoj utrci u razvoju cjepiva protiv pandemijske bolesti covid-19, Rusija tek treba provesti kliničko ispitivanje širokih razmjera koje će rezultirati podacima o tome djeluje li - a to je, prema imunolozima i stručnjacima za zarazne bolesti, "lakomisleni" potez.

- Rusija zapravo provodi eksperiment na razini velike populacije, kaže Ayfer Ali, specijalistica za ispitivanja lijekova u Warwick Business School u Britaniji. Dodaje da takvo munjevito odobravanje može značiti da se moguće negativne nuspojave cjepiva neće otkriti. A one, iako vjerojatno rijetke, mogle bi biti teške, upozorava.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je cjepivo koje je razvio moskovski institut Gamaleja sigurno i da je dano jednoj od njegovih kćeri.

Francois Balloux, stručnjak genetskog instituta pri University College London, kaže da je to lakomislena i blesava odluka. - Masovno cijepljenje s neprimjereno testiranim cjepivom neetično je. Bilo koji problem s ruskim programom cijepljenja bio bi poguban i po negativnim učincima na zdravlje, ai zbog toga što bi odgodio prihvaćanje cjepiva u populaciji, rekao je.

Njegove riječi potvrđuje i Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial College London, koji kaže da bi kolateralna šteta primjene cjepiva za koje se ne zna je li sigurno i učinkovito bilo nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema.

U ovom trenutku desetak proizvođača lijekova širom svijeta, koji razvijaju cjepivo, provodi ispitivanja mogućih cjepiva na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetke tisuća dobrovoljaca. Nekoliko njih koji su najviše odmaknuli poput Moderne, Pfizera i AstraZenece nadaju se da će do kraja godine znati jesu li njihova cjepiva sigurna.

Svi će objaviti rezultate ispitivanja i podatke o sigurnosti cjepiva i podnijet ih nadležnim tijelima u SAD, Europi i drugdje na provjeru.

Rusko je ministarstvo zdravlja takvo odobrenje izdalo prije takvih ispitivanja koja obično označavaju treću fazu ispitivanja i uključuju tisuće ispitanika. Takva ispitivanja smatra se neophodnim preduvjetom ishođenja odobrenja za stavljanje u promet cjepiva.

Peter Kremsner, stručnjak njemačke sveučilišne bolnice u Tuebingenu, koji radi na kliničkom ispitivanju cjepiva CureVac, kaže da je ruski potez bezobziran.

Stručnjaci ističu da izostanak objavljivanja podataka o ruskom cjepivu uključujući kako je napravljeno i detalje o sigurnosti, imunom odgovoru i može li spriječiti infekciju covid-19 ostavlja u mraku znanstvenike, zdravstvene vlasti i javnost.

- Nemoguće je znati je li rusko cjepivo učinkovito bez podnošenja znanstvenih podataka na analizu, kaže Keith Neal, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na britanskom sveučilištu Nottingham.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!