21:50 / 11.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

WHO: U 2021. neće biti kolektivnog imuniteta unatoč cijepljenju

Foto: ilustracija Pixabay

Foto: ilustracija Pixabay

Foto: - / -

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da se kolektivni imunitet neće postići ove godine, premda je raspodjela cjepiva počela u mnogim zemljama.
Kolektivni imunitet neće se postići ove godine, premda je raspodjela cjepiva počela u mnogim zemljama, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

➡️ BioNTech će ove godine isporučiti dvije milijarde doza cjepiva protiv Covida-19
➡️ Britanija će osigurati cjepivo za 15 milijuna ljudi do sredine veljače
➡️ FDA: Nove varijante mogle bi utjecati na lažno negativne rezultate PCR testova

- U 2021. nećemo postići kolektivni imunitet, rekla je glavna znanstvenica WHO-a Soumya Swaminathan na tiskovnoj konferenciji u Ženevi, istaknuvši važnost daljnje primjene zaštitnih mjera, kao što su održavanje fizičke distance, pranje ruku i nošenje maske, u suzbijanju pandemije.

Pohvalila je "nevjerojatan napredak" koji su ostvarili znanstvenici kada su u manje od godinu dana uspjeli razviti nekoliko sigurnih i djelotvornih cjepiva protiv Covida-19, no za njihovu proizvodnju trebat će vremena.

- Trebat će vremena za masovnu proizvodnju doza, ne samo milijuna, nego milijarda, dodala je pozivajući na strpljenje.

Swaminathan je ustvrdila da će na kraju "cjepivo doći u sve zemlje".

- No dok čekamo, nemojmo zaboraviti na zaštitne mjere koje su djelotvorne, podsjetila je Swaminathan.

Po njezinu mišljenju, nužno je i dalje provoditi epidemiološke i socijalne mjere kako bi se prijenos virusa ograničio "barem do kraja ove godine".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!