WHO: U Kini nema novih mutacija koronavirusa

04.01.2023.

17:52

Autor: Hina/Reuters/E.P.C.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

U Kini zasad nije pronađena nova varijanta koronavirusa, pokazuju podaci koje je u srijedu objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), smirivši time dio zabrinutosti oko zaraze koja se brzo proširila Kinom otkad je Peking ukinuo svoj nulti COVID pristup pandemiji.


Većina stanovnika Kine, njih 97,5 posto zaraženo je podvarijantama omikrona BA.5.2 i BF.7, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Ti podaci se temelje na analizi više od 2000 genoma koju je proveo Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.


WHO je priopćio kako su ti podaci u skladu sa sekvenciranjima genoma putnika iz Kine koje su druge zemlje poslale u svjetsku bazu podataka, te da u javno dostupnim informacijama o sekvenciranju nije zabilježena nova mutacija ili mutacija poznatih sojeva.


WHO je podatke koje je dostavio kineski Centar objavio dan nakon susreta njegovih dužnosnika s kineskim znanstvenicima, u vrijeme sumnje ostatka svijeta u točnost kineskih izvješća o širenju zaraze koje je napunilo kineske bolnice.


Službene novine Komunističke partije Kine pokušale su umiriti građane, proglasivši konačnu pobjedu nad koronavirusom i odbacujući kritike mjera stroge izolacije koja je prošle godine potaknula u Kini rijetke prosvjede.


Zdravstveni dužnosnici u svijetu se u međuvremenu muče s utvrđivanjem točnog razmjera epidemije u Kini i načina za zaustavljanje njezinog širenja. Sve više zemalja uvodi mjere poput testiranja putnika koji stižu iz Kine, što je Peking kritizirao.


Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za medije rekao je da organizacija nastavlja od Kine tražiti brže i redovitije podatke o hospitalizacijama i smrtnim slučajevima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!