WHO: U svijetu više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja, većina u Europi

27.07.2022.

18:14

Autor: HRT/Hina/Reuters

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus

Foto: Denis Balibouse/Alain Jocard / REUTERS

U svijetu je u 78 zemalja zabilježeno više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja, od čega većina u Europi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. WHO je u subotu proglasio epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom opasnošću.

U objavi zdravstvene organizacije stoji da je dosad virus u 98% slučajeva evidentiran među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima te se ističe da se podatak ne odnosi na afričke države jer je u njima virus endemski.

Direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je tu skupinu da razmotri mogućnost smanjenja broja seksualnih partnera i da razmjeni kontakt podatke sa svim novim partnerima.

- Ovo je epidemija koja se može zaustaviti... najbolji način da se to učini je smanjiti rizik od izlaganja bolesti, a to znači donositi sigurne odluke za sebe i druge, rekao je Tedros na konferenciji za novinare u Ženevi.

- U tijeku je proces preimenovanja naziva bolesti da bi se izbjegle diskriminacija i stigmatizacija, rekao je direktor WHO-a za hitne slučajeve Mike Ryan.

Agencija UN-a visokorizičnim grupama preporučuje cijepljenje. To se osobito odnosi na muškarce koji imaju spolne odnose s pripadnicima istog spola, kao i više seksualnih partnera i na zdravstvene radnike.

Hospitalizirano oko 10% pacijenata

WHO je istaknuo da je potrebno nekoliko tjedana nakon primanja druge doze cjepiva da bi osoba bila u potpunosti zaštićena, zbog čega bi u međuvremenu trebalo poduzeti mjere opreza. Trenutačno je u sklopu aktualne epidemije hospitalizirano otprilike 10 posto pacijenata, a pet ih je umrlo od posljedica bolesti (svi na području Afrike), objavio je WHO.

Tedros je kazao i da je zainteresiranima dostupno oko 16 milijuna doza odobrenog cjepiva. S obzirom na to da je pakirano samo 'na veliko' trebat će nekoliko mjeseci da se premjesti u manje bočice. 

WHO hitno poziva zemlje koje posjeduju zalihe cjepiva protiv majmunskih boginja da ga podijele dok je opskrba ograničena, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!