13:14 / 11.02.2021.

Autor: Hina/HRT

WHO: Unatoč padu broja zaraženih Europa je i dalje izložena riziku

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Unatoč trendu pada broja zaraženih, velik dio europskih zemalja i dalje je izložen riziku od Covida-19, priopćio je WHO za Europu, upozorivši na "lažan osjećaj sigurnosti" zbog cijepljenja koje napreduje slabije nego se predviđalo.

- Golema većina europskih zemalja i dalje je osjetljiva, rekao je direktor europske podružnice WHO-a Hans Kluge na tiskovnoj konferenciji. Ako sad ne zaustavimo širenje zaraze, očekivana korist od cijepljenja možda neće biti očita, istaknuo je. Po njegovoj ocjeni, "trenutačno je tanka granica između nade u cjepivo i lažnog osjećaja sigurnosti".

Od 53 zemlje europske podružnice, među kojima su i neke zemlje srednje Azije, prijavljeni broj zaraženih na tjedan još premašuje milijun, ali taj ukupni broj pada četvrti tjedan zaredom, a broj umrlih pada u zadnja dva tjedna, navodi UN-ova organizacija.

Simbolično, broj doza iskorištenih u tom dijelu svijeta - 41 milijun - premašio je broj slučajeva zaraze prijavljenih od početka pandemije - 36 milijuna. Podatci ove organizacije pokazuju ipak da je cijepljeno tek 1,5 posto stanovništva u 29 europskih zemalja.

U Europskoj uniji 2,9 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu, pokazuju podatci AFP-a. Najmanje je 5,83 milijuna ljudi primilo drugu dozu, što je 1,3 posto stanovništva.

Važna je i ravnopravna dostupnost cjepiva, bez obzira na to koliko su zemlje bogate, opetovano je istaknuo WHO.

- Nejednaka dostupnost cjepiva može se okrenuti protiv nas. Što virus bude dulje prisutan, to je veća opasnost od opasnih mutacija, upozorio je Kluge.

U čitavoj regiji 38 zemalja je prijavilo slučajeve povezane s novim, takozvanim britanskim sojem, a 19 slučajeve prouzročene južnoafričkim sojem, pokazuju najnoviji podatci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!