12:50 / 17.04.2020.

Autor: HINA/HRT

WHO upozorava da bi Afrika mogla biti sljedeće žarište pandemije

Foto: REUTERS/Rogan Ward

Foto: REUTERS/Rogan Ward

Foto: - / REUTERS

Afrika bi mogla postati novo žarište pandemije koronavirusa, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi BBC.
Afrika bi mogla postati novo žarište pandemije koronavirusa, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi BBC.

Prošli tjedan zabilježen je velik porast broja zaraženih novim koronavirusom.

Dosad je bilo gotovo 1000 smrti i više od 18 tisuća slučajeva zaraze diljem Afrike, iako su te stope mnogo niže od onih u Europi ili SAD-u.

WHO kaže kako se čini da se virus širi dalje od afričkih glavnih gradova.

Također je istaknuto da kontinent nema dovoljno respiratora u borbi s pandemijom.

Direktorica WHO-a za Afriku dr. Matshidiso Moeti rekla je BBC-ju da je organizacija svjedočila širenju virusa od glavnih gradova prema unutrašnjosti u Južnoafričkoj Republici, Nigeriji, Obali Bjelokosti, Kamerunu i Gani.

Rekla je da se fokusiraju na prevenciju radije nego na liječenje virusa jer afričke zemlje nemaju kapacitet za liječenje velikog broja pacijenata. 

- Želimo minimalizirati broj ljudi kojima će biti nužna medicinska pomoć i intenzivna skrb jer znamo da ovi tipovi ustanova nisu dostatni u većini afričkih zemalja, rekla je.

- Moram reći da je problem respiratora jedan od najvećih izazova s kojima se zemlje nose.

Za pacijente oboljele od bolesti COVID-19 pristup respiratorima može biti pitanje života i smrti.

Također se strahuje da bi se zaraza mogla ubrzano proširiti u prenapučena područja gdje je nemoguće prakticirati socijalno distanciranje i gdje mnogi nemaju pristup čistoj vodi i sapunu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!