14:16 / 04.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

WHO upozorio na utjecaj rata i pandemije na mentalno zdravlje Europljana

Depresija

Depresija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznaje da se Europa nalazi u važnom trenutku u borbi protiv problema mentalnog zdravlja tijekom pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini.

- Naša regija prolazi kroz dalekosežne prevrate i promjene, rekao je Hans Kluge, direktor WHO-a za europsku regiju, u Copenhagenu u srijedu. Pandemija je donijela fokus na mentalno zdravlje, rekao je, dok oružani sukob u Ukrajini utječe na mentalno zdravlje milijuna ljudi.

- Deset tjedana rata u Ukrajini doveli su do neizmjerne nesigurnosti, tuge i gubitaka, rekao je Kluge. Izdvojio je blizu 190 napada na zdravstvene službe u Ukrajini, koji su "opljačkali bezbrojne ljude nade i dostupa zdravstvenim službama."

Kluge je predstavio prvi sastanak Paneuropske koalicije za mentalno zdravlje, koja će poticati djelovanje na svim razinama u svrhu rješavanja zanemarenih mentalnih potreba diljem cijele Europe.

Koalicija je pokrenuta u rujnu 2021. godine i sastavljena je od 53 zemlje članice u regiji WHO Europa, zajedno s međunarodnim nevladinim organizacijama, stručnjacima i osobama na koje su utjecali mentalni problemi.

Prema WHO-u, više od 150 milijuna ljudi u regiji živjelo je s mentalnim problemima u 2021. godini. Samo jedna od tri osobe s depresijom trenutno prima pomoć koju treba. Problemi mentalnog zdravlja utječu na sve dobne skupine i sve društvene slojeve, rečeno je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!