WHO uvodi naziv "mpox" za majmunske boginje

28.11.2022.

14:38

Autor: P.F./Hina/HRT

Bolest majmunske boginje

Bolest majmunske boginje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da će početi upotrebljavati novi izraz "mpox" kao sinonim za majmunske boginje te je i ostale pozvala da slijede primjer nakon pritužbi prema kojima je aktualni naziv bolesti rasistički i stigmatizirajući.

- Oba naziva istodobno će se upotrebljavati u razdoblju od godinu dana, a izraz "majmunske boginje" postupno će se izbacivati iz upotrebe, objavio je WHO.

Organizacija je početkom godine pokrenula javne konzultacije s ciljem pronalaska novog naziva za bolest.

Jedan od popularnijih prijedloga bio je naziv 'mpox' ili 'Mpox', koji je predložila organizacija za zdravlje muškaraca RÉZO.

Njezin ravnatelj svojedobno je rekao da je uklanjanje slika majmuna pridonijelo da ljudi ozbiljno shvate hitnu zdravstvenu situaciju.

Bilo je i apsurdnih naziva poput "Poxy McPoxface" koji je aludirao na Boaty McBoatface, naziv koji je zamalo nadjenut britanskome brodu za polarna istraživanja nakon javnog glasanja.

Majmunske boginje otkrivene su 1958. i nazvane su po prvim životinjama - majmunima, kod kojih su se pojavili simptomi. Do ove godine uglavnom su se širile u grupi zemalja zapadne i središnje Afrike.

No od početka godine, prema podacima WHO-a, 110 zemalja u svijetu prijavilo je oko 80.000 potvrđenih slučajeva bolesti i 55 smrtnih ishoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!