15:46 / 12.05.2020.

Autor: Hina

WHO vidi potencijale nekih lijekova za COVID-19

Foto: Fernando Zhiminaicela/Pixabay

Foto: Fernando Zhiminaicela/Pixabay

Foto: - / -

UN-ova agencija predvodi globalnu inicijativu za razvoj sigurnog i učinkovitog cjepiva, testova i lijekova za prevenciju, dijagnosticiranje i liječenje covida-19.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u utorak kako neki testirani lijekovi smanjuju težinu i trajanje bolesti COVID-19 i da pokušava doznati više o četiri ili pet onih koji najviše obećavaju.

- Sve o koronavirusu
- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi predvodi globalnu inicijativu za razvoj sigurnog i učinkovitog cjepiva, testova i lijekova za prevenciju, dijagnosticiranje i liječenje od COVID-19, respiratorne bolesti od koje je oboljelo 4,19 milijuna ljudi.

- Imamo neke lijekove koji u vrlo ranoj fazi ispitivanja smanjuju težinu i trajanje bolesti, ali nemamo ništa što može ubiti i zaustaviti virus, rekla je glasnogovornica Margaret Harris na briefingu za novinare.

- Neki od njih pokazuju potencijalno pozitivne rezultate, ali treba nam više podataka da bismo sa stopostotnom sigurnošću mogli reći da je jedan lijek bolji od drugog, dodala je.

- Harris nije navela o kojim se lijekovima radi. Američka biotehnološka tvrtka Gilead Science Inc nedavno je objavila da je njezin antivirusni lijek remdesivir poboljšao stanje kod nekih pacijenata i skratio trajanje bolesti.

Rekla je da treba biti oprezan kada je riječ o očekivanjima od cjepiva, jer su koronavirusi "jako nezgodni virusi protiv kojih je teško naći cjepivo".

Trenutno se razvija više od stotinu različitih cjepiva za COVID-19, od kojih su neka u kliničkoj fazi ispitivanja.

WHO je u travnju procijenio da će za pronalazak cjepiva trebati najmanje dvanaest mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!