WHO: Više od dvije trećine Afrikanaca oboljelo od COVID-a od početka pandemije

07.04.2022.

17:48

Autor: V.G./HRT/Hina

Afrika

Afrika

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

Više od dvije trećine Afrikanaca bilo je zaraženo koronavirusom od početka pandemije, 97 puta više nego što je prijavljeno, prema studiji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenoj u četvrtak.

Studija je utvrdila da je do rujna 2021. 800 milijuna Afrikanaca bilo izloženo virusom SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19, dok je u to vrijeme bilo prijavljeno 8,2 milijuna slučajeva.

WHO je rekao da je svugdje bilo umanjivanja brojeva. Rečeno je da je globalno u prosjeku zaraženih bilo 16 puta više nego što je prijavljeno.

WHO-ova regionalna direktorica za Afriku dr. Matshidiso Moeti rekla je da trenutačno dolazi do smanjenja visoke izloženosti virusu na kontinentu i da pad brojeva ne znači da Afrika treba proglasiti pobjedu nad COVID-om.

- Rizici smrtonosnijih varijanti koje mogu nadvladati imunost stečenu prošlim zarazama ne mogu se odbaciti, priopćila je pozivajući na povećano testiranje.

Studija je utvrdila da je izloženost virusu od 3 posto u lipnju 2020. narasla na 65 posto u rujnu 2021., s naglim porastom nakon pojave beta i delta-varijante.

Studija procjenjuje da je 45 posto globalne populacije bilo zaraženo virusom do rujna 2021., no WHO je rekao da su usporedbe bile teške jer su studije pokrivale različita razdoblja.

Afrika bilježi veći postotak asimptomatskih slučajeva nego drugi dijelovi svijeta, 67 posto, rekao je WHO.

To je djelomično zbog toga što manji broj ljudi boluje od dijabetesa ili hipertenzije, ali i djelomično zbog mlade populacije kontinenta.

Dosad je u Africi u cijelosti protiv COVID-a cijepljeno 209 milijuna ljudi, to jest 16 posto populacije.

WHO i druge agencije žele povećati stope cijepljenja, no muče se s niskim odazivom, djelomično zbog percepcije da je cjepivo manje korisno protiv nove dominantne omikron-varijante.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!