17:09 / 22.09.2021.

Autor: Hina/HRT

WHO: Zdravstveni sustav u Afganistanu na rubu kolapsa

WHO upozorava na teško stanje u Afganistanu

WHO upozorava na teško stanje u Afganistanu

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na tešku situaciju u Afganistanu navodeći da je zdravstveni sustav na rubu kolapsa.

- Zdravstveni sustav u Afganistanu na rubu je kolapsa, objavili su u srijedu nakon posjeta Kabulu čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i regionalni direktor Ahmed al-Mandhari. Osim ako se hitno ne djeluje, zemlja će se suočiti s neizbježnom humanitarnom katastrofom, rečeno je.


Zbog prekida dotoka novca nakon što su talibani preuzeli vlast u kolovozu, tisuće zdravstvenih ustanova više nemaju za medicinske potrepštine ili plaćanje osoblja.


- Mnoge od tih ustanova sada su smanjile operacije ili se zatvorile, primoravši pružatelje zdravstvenih usluga da donesu teške odluke koga će spasiti, a koga će ostaviti da umre, rekao je WHO.


Zbog toga što manje medicinskih sestara odlazi na posao, pacijentice također ne odlaze u bolnice. Međutim, WHO nastavlja ulagati u obrazovanje žena u tom sektoru.


Devet od 37 COVID bolnica moralo je zatvoriti svoja vrata, a manje je i testiranja na koronavirus, kao i cijepljenja.


Zemlja ima 1,8 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa koje se hitno trebaju primijeniti. U opasnosti je iskorjenjivanje dječje paralize, dok su slučajevi ospica u porastu. WHO i partneri spremni su ići od vrata do vrata diljem zemlje kako bi cijepili stanovnike protiv dječje paralize, ospica i koronavirusa.


WHO kaže da je dopremio 170 tona medicinskih potrepština u Afganistan otkad su talibani preuzeli vlast. Kako bi nastavili s pružanjem pomoći, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji potrebno je čak 38 milijuna dolara za sljedeća četiri mjeseca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!