WMO: Postignut globalni dogovor za bolje praćenje emisija stakleničkih plinova

24.05.2023.

20:20

Autor: P.F./Hina/HRT

Staklenički plinovi

Staklenički plinovi

Foto: Ilustracija / Shuttestock

Praćenje emisija stakleničkih plinova na globalnoj razini bit će unaprijeđeno novom međunarodnom inicijativom, najavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Njezine 193 zemlje članice u Ženevi su donijele odluku o tome da se pod isti nazivnik dovedu sva postojeća mjerenja na zemlji i putem satelita.

Prema WMO-u, do sada nije bilo sveobuhvatne i brze razmjene takvih informacija na međunarodnoj razini. Znanje o protjecanju ugljičnog dioksida između atmosfere i prirodnih rezervoara poput oceana, šuma i permafrosta još je nepotpuno, rečeno je.

Globalna inicijativa za praćenje stakleničkih plinova cilja na praćenje ugljičnog dioksida, metana i dušikova oksida na globalnoj razini u budućnosti. Sačinjavat će se mjesečna izvješća o protjecanju plina rezolucije 100 na 100 kilometara.

Prema WMO-u, koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi je na najvišoj razini u proteklih 800 tisuća godina. Emisije takvih plinova, prouzročene ljudskim djelovanjem, su odgovorne za klimatske promjene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!