Wuhan bez novih slučajeva zaraze; pronađeno 300 asimptomatskih slučajeva

02.06.2020.

13:13

Autor: I.D./HINA

default error photo
Kina ne računa asimptomatske prijenosnike - ljude koji su zaraženi virusom, no ne iskazuju simptome bolesti - kao zaražene slučajeve.
Kineski grad Wuhan, gdje je pandemija koronavirusa najprije počela, nije prijavio nijedan novi slučaj Covida-19, no pronađeno je 300 asimptomatičnih nositelja nakon što je grad testirao većinu od svojih ukupno 11 milijuna stanovnika, objavili su u utorak gradski dužnosnici.

- Sve o koronavirusu

Vlasti su pokrenule ambicioznu kampanju testiranja diljem grada 14. svibnja, i time je pokriveno 9.9 milijuna ljudi, nakon što je niz novih slučajeva izazvao strah od drugog vala zaraze. No u kampanji koja je trajala do 1. lipnja nisu pronađeni novi slučajevi Covida-19, bolesti koju izaziva koronavirus, rekli su dužnosnici novinarima.

Po njihovim riječima, otkriveno je da asimptomatski prijenosnici nisu zarazni, budući da nisu ostajali tragovi virusa na stvarima koje je koristilo tih 300 ljudi, poput njihovih maski, četkica za zube i mobitela, ili kvaki na vratima i dugmadi na dizalima koje su dirali.

Kina ne računa asimptomatske prijenosnike - ljude koji su zaraženi virusom, no ne iskazuju simptome bolesti - kao zaražene slučajeve.

Grad središnje Kine i glavni grad provincije Hubei, stavljen je u karantenu 23. siječnja. Karantena je ukinuta 8. travnja. Wuhan je od svih drugih gradova u Kini bio najsnažnije pogođen i računa se da se u njemu dogodila većina od ukupno 4.634 smrtnih slučajeva i ukupno od 83.022 slučajeva zaraze koji su prijavljeni u kontinentalnoj Kini.

Testiranje cijelog grada koštalo je 900 milijuna juana (860 milijuna kuna).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!