08:37 / 17.04.2020.

Autor: HINA/HRT

Wuhan: broj mrtvih od koronavirusa je 50 posto veći

Foto: REUTERS/Aly Song

Foto: REUTERS/Aly Song

Foto: - / REUTERS

Grad Wuhan, prvotni epicentar globalne pandemije koronavirusa, priopćio je da je broj mrtvih od covida-19 veći nego što se prvotno mislilo te da je preminulo još 1290 ljudi, odnosno 50 posto više, tako da ih je ukupno 3869.
Grad Wuhan, prvotni epicentar globalne pandemije koronavirusa, priopćio je da je broj mrtvih od covida-19 veći nego što se prvotno mislilo te da je preminulo još 1290 ljudi, odnosno 50 posto više, tako da ih je ukupno 3869.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

Vlasti pokrajine Hubei u kojoj je Wuhan priopćile su da je broj mrtviih revidiran zbog kasnih izvješća medicinskih ustanova i zbog činjenice da je dio oboljelih od covida-19 umro kod kuće dok su bolnice bile preopterećene u ranim fazamam epidemije.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Wuhanu povećan je za 325 na 50.333, navode vlasti.

Prilikom objave ispravljenih podataka gradski dužnosnici su ustvrdili da nije bilo zataškavanja stvarnih brojki.

Jedanaest milijuna stanovnika Wuhana provelo je 11 tjedana u strogoj karanteni koja je ukinuta tek nedavno.

Revidirani broj je objavljen u vrijeme kada su su u inozemstvu počeli dovoditi u pitanje točnost kineskih podataka vezano uz koronavirus, a svoje sumnje su izrazili i kineski građani.

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Peking da je skrivao razmjere epidemije na početku u Kini te je zamrznuo američko financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zamjerajući joj se se priklonila kineskim stajalištima.

Svoje rezerve iznio je i London, a u četvrtak mu se pridružio i Pariz kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio da postoje sive zone u upravljanju koronakrizom u Kini, rekavši za Financial Times "da postoje stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna".

Kina tvrdi da nije zataškavala razmjer epidemije koronavirusa Kina nikad nije zataškavala razmjere epidemije koronavirusa i vlada takvo što ne dopušta, rekao je u petak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian nakon što su revidirani podaci o broju mrtvih i zaraženih u toj zemlji.

Zhao je rekao novinarima da je revizija smrtnih slučajeva u Wuhanu, području u kojem je izbila epidemija krajem 2019., rezultat statističke provjere i kaže da je to uobičajena međunarodna praksa.

Mi Feng, glasnogovornik Nacionalne zdravstvene komisije rekao je novinarima da je ukupan broj zaraženih u zemlji zaključno s četvrtkom 82.692, u odnosu na ranijih 82.367.
Kina poziva na međunarodno jedinstvo nakon kritika
Američki predsjednik Donald Trump ranije je doveo u pitanje točnost kineskih podataka o razmjeru

Nakon Macronove kritike Kina je u petak pozvala na međunarodno jedinstvo u borbi protiv koronavirusa.

- Imperativ je da se sve zemlje ujedine u borbi protiv epidemije kako bi pobijedile u tom ratu, kazao je Zhao Lijian.

Macron je izjavio u intervjuu za Financial Times da je "naivno" reći da je kinesko upravljanje koronakrizom bilo bolje nego što je u drugim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!