18:30 / 22.01.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/HRT

Wuhan u karanteni, prijeti li pandemija?

-

-

Foto: - / -

Novi soj koronavirusa koji uzrokuje upalu pluća velikom brzinom širi se Kinom. Svjetska zdravstvena organizacija održava hitan sastanak i mogla bi proglasiti izvanredno stanje u cijelom svijetu.
Broj zaraženih u Kini od novog soja koronavirusa ubrzano raste. Do sada je umrlo sedamnaestero ljudi, a više od 440 je oboljelo. Zbog opasnosti od širenja tog virusa, Svjetska zdravstvena organizacija mogla bi proglasiti izvanredno stanje u cijelom svijetu. Sjeverna Koreja zatvara granice za turiste kako bi se zaštitila od epidemije.

Novi soj koronavirusa koji uzrokuje upalu pluća velikom brzinom širi se Kinom. Žarište epidemije kineski je grad Wuhan. Vlasti ulažu velike napore kako bi zaustavile njezino širenje.

Karantena u Wuhanu?

Od sutra se u Wuhanu obustavlja javni promet, a stanovnicima se preporuča da ne napuštaju grad. Također se obustavlja željeznički i zračni promet iz grada do daljnjeg.

- Osim ulica i trgova, pobrinuli smo se da se čiste i sanitarni čvorovi na tržnicama i drugim mjestima. Uz to sterilizirali smo i neka ključna mjesta koja ljudi često dodiruju, poput vrata trgovina, rekla je Wang Xueli iz grada Wuhan.

Zaštitne su maske gotovo rasprodane u svim kineskim gradovima nakon što je potvrđeno da virus mutira i da se prenosi s čovjeka na čovjeka.

- Podaci pokazuju da se bolest prenosi respiratornim traktom te da će, ako virus mutira, za što postoji mogućnost, rizik biti još veći, kazao je potpredsjednik kineskog Nacionalnog odbora za zdravlje Bin Li.

Bojazan od epidemije je velika. Posebno se strahuje od masovnih migracija jer se očekuje da će milijuni Kineza u subotu putovati na proslavu Kineske nove godine.

- U Pekingu se broj oboljelih povećao. Sada slijedim upute vlasti i nosim masku. Srećom, do praznika su ostala dva dana. A i manje ću putovati u to vrijeme, rekla je jedna stanovnica Pekinga.

U pokrajini Hubei zabranjena su okupljanja zbog straha od širenja zaraze.

- Novi koronavirus tek se počeo širiti. Moramo pronaći način kako ga brzo suzbiti i smanjiti zarazu jer se virus prilagođava ljudskom tijelu i postaje opasniji, izjavio je direktor Državnog kliničkog istraživačkog centra za respiratorne bolesti Zhong Nanshan.

U SAD-u je, pak, potvrđen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom. On je dijagnosticiran muškarcu u Seattleu koji se nedavno vratio iz Kine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u Ženevi održava hitan sastanak zbog opasnosti od širenja koronavirusa i mogla bi proglasiti izvanredno stanje u cijelom svijetu.

WHO će se ponovno sastati sutra kako bi odlučila predstavlja li novi virus prijetnju međunarodnih razmjera. Na današnjem sastanku u Ženevi zaključeno je da je potrebno još informacija o razmjerima širenja koronavirusa prije donošenja bilo kakvih preporuka, među kojima su i kontrola i nadzor granica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!