X će dopustiti političke oglase uoči izbora u SAD-u

29.08.2023.

22:30

Autor: V.G./HRT/Hina

Twitter

Twitter

Foto: Reuters / Reuters

Platforma X, bivši Twitter, objavila je u utorak da će odsad u SAD-u dopuštati političko oglašavanje kandidata i političkih stranaka i proširiti tim za sigurnost i izbore uoči američkih predsjedničkih izbora 2024. godine. 

Prije nego je Elon Musk kupio Twitter u listopadu, platforma je zabranila sve političke oglase na globalnoj razini od 2019. godine.

U siječnju je zabrana ukinuta i počelo se dopuštati oglase sa svrhom, na primjer u SAD-u oglase koji podižu svijest o pitanjima kao što je registracija birača. Najavljeno je i da će se proširiti popis vrsta oglasa koji će biti dopušteni.

Nova odluka omogućit će X-u povećanje prihoda u vrijeme kada su mnogi oglašivači pobjegli ili smanjili potrošnju na platformi strahujući da će se oglasi pojavljivati pored neprimjerenog sadržaja.

X je najavio i da će povećati tim za borbu protiv manipulacije sadržajom i "novih prijetnji".

Osnovat će globalni centar za transparentno oglašavanje, koji će omogućiti korisnicima da vide kakve se političke oglase promiče na platformi, te i dalje neće dopuštati političke oglase koji šire netočne informacije ili žele potkopati povjerenje javnosti u izbore.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!