XBB.1.5 bi mogao postati prevladavajuća varijanta koronavirusa u Europi

07.01.2023.

13:14

Autor: Hina/I.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Varijanta novog koronavirusa XBB.1.5 mogla bi se u narednim tjednima proširiti u Njemačkoj i ostatku Europe te postati dominantna varijanta, rekao je njemački epidemiolog.

Ta varijanta prisutna je u gotovo polovini broja novozaraženih u SAD-u.

- Možemo s određenom sigurnošću prognozirati da će ta varijanta prevladati i u našoj zemlji, rekao je Hajo Zeeb s Instituta Leibnitz za prevenciju, istraživanje i epidemiologiju u Bremenu.

Prema njegovim riječima, XBB.1.5 se susreće s gubitkom imuniteta kod ljudi koji su se cijepili ili preboljeli bolest prije dosta vremena.

Dodaje, međutim, da je trenutačno broj poznatih slučajeva varijante XBB.1.5 u Njemačkoj vrlo nizak te da nema potrebe razmatrati nove mjere.

Varijanta otkrivena u listopadu vrlo se brzo proširila na sjeveroistoku SAD-a i od sredine prosinca postala je dominanta u tom dijelu zemlje, dok je u ostalim dijelovima manje prisutna.

Vrlo je malo informacija o težini bolesti koju ta varijanta uzrokuje, rekao je Richard Neher, voditelj istraživačke grupe za evoluciju virusa i bakterija na Sveučilištu u Baselu, no procjenjuje da nije znatno drukčija od drugih varijanti.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach izrazio je zabrinutost zbog nove varijante, ali i nadu da će Nijemci prebroditi zimu prije nego se varijanta proširi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!