Biden i Xi o statusu Tajvana

28.07.2022.

21:21

Autor: HRT/Hina/Reuters

Joe Biden i Xi Jinping

Joe Biden i Xi Jinping

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da se američka politika kad je riječ o Tajvanu nije promijenila i da se Washington snažno protivi jednostranim nastojanjima da se promijeni status quo ili potkopa mir i stabilnost duž Tajvanskog tjesnaca, objavila je Bijela kuća.


Kineski mediji ranije su prenijeli da je kineski čelnik Xi Jinping u četvrtak rekao američkom predsjedniku Joeu Bidenu da se Sjedinjene Države trebaju držati principa jedne Kine vezano za Tajvan te da Washington treba uskladiti svoje djelovanje s onim što govori, prenose kineski mediji.

Oni koji se igraju s vatrom će se opeći, rekao je Xi Bidenu tijekom dva sata dugog telefonskog razgovora, prenijeli su kineski mediji.

Dvojica čelnika telefonom su razgovarala o nizu pitanja važnih za bilateralne odnose i drugim regionalnim i globalnim pitanjima i naložili svojim timovima da nastave raditi na tragu današnjeg razgovora, posebice kad je riječ o klimatskim promjenama i zdravstvenoj sigurnosti, navodi se u priopćenju Bijele kuće. U priopćenju se ne spominje moguće američko smanjenje carina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!