08:31 / 25.01.2020.

Autor: I.H./V.K./Hina

Xi Jinping izdao upozorenja - koronavirusom zahvaćene Europa i Australija

Foto: REUTERS/Carlos Jasso

Foto: REUTERS/Carlos Jasso

Foto: - / REUTERS

Virus je izazvao alarm, no još je mnogo nepoznanica, poput one koliko je zapravo opasan te koliko se lako širi među ljudima. Virus može izazvati upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.
Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je u subotu da je Kina u teškoj situaciji jer se ubrzava epidemija virusne upale pluća kojom je zaraženo oko 1300 osoba, a 41 je umrla i zahvatila je Europu i Australiju usprkos jačanju mjera njezina zaustavljanja.

Od ponedjeljaka kineske putničke agencije neće moći prodavati rezervacije za hotele ni boravke skupina, objavio je tv-kanal CCTV.

- U Kini počinje godina štakora u sjeni prijetnje koronavirusom 
- Dva slučaja koronavirusa u Francuskoj, prvi potvrđeni u Europi 
- Kina jača mjere suzbijanja epidemije, raste broj žrtava koronavirusa 
- Koronavirus stigao u Europu? WHO: Prerano za izvanredno stanje

Vojni liječnici su upućeni u Wuhan, grad u središtu Kine gdje se u prosincu pojavio virus, i cijeli grad je praktično karantena, a pokrenuta je izgradnja druge bolnice.

Kina poduzima sve moguće mjere zaustavljanja širenja korona virusa i odredila je ograničenja u prometu, maksimalnu uzbunu u Hong Kongu, sustavne kontrole u prometu na sjeveru i jugu zemlje.

Predsjednik Xi Jinping je na sastanku stalnog odbora Političkog ureda Komunističke partije, instance sedam članova koji upravljaju Kinom izjavio da je zbog "teške situacije epidemije koja se širi potrebno pojačati centralizirano i jedinstveno vodstvo Središnjeg odbora stranke i dodao da će zemlja pobijediti".

Osim u Wuhanu, gotovo cijela pokrajina Hubei je odsječena od svijeta, čime je ukupan broj stanovnika u karanteni veći od 56 milijuna, praktički stanovništvo Južne Afrike.

Kineska vojska poslala je u zabranjenu zonu tri zrakoplova iz kojih se u petak iskrcalo 450 vojnih liječnika i drugog medicinskog osoba. Neki od njih imaju iskustva u borbi protiv ebole i SARS-a, soja sličnog koronavirusu koji je između 2002. i 2003. pokosio 650 ljudskih života u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu.


Hrvati u Wuhanu

Četvero hrvatskih državljana nalazi se trenutno u epicentru epidemije opasnog koronavirusa, potvrdilo je u subotu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i savjetovalo da se ne putuje u to područje.

MVEP je u subotu Hini potvrdio kako se četiri hrvatska državljana nalaze u Wuhanu, gradu s 11 milijuna stanovnika u pokrajini Hubei. Većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Hubeiju gdje su dužnosnici uveli stroge restrikcije za putovanja i za javna okupljanja.

Ministarstvo je savjetovalo građanima da ne putuju u taj dio Kine i pozvalo ih da prate obavijesti kineskih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije. Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je da su slučajevi potvrđeni i u Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Vijetnamu, Nepalu, Maleziji.

U Hong Kongu je zabilježeno pet slučajeva zaraze, u Francuskoj tri, a u Sjedinjenim Državama dva. Koronavirus obično napada životinje, ali u nekim se slučajevima može prenijeti i na ljude, poput epidemije SARS-a 2003. Virus je izazvao alarm, no još je mnogo nepoznanica, poput one koliko je zapravo opasan te koliko se lako širi među ljudima. Virus može izazvati upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

Vlasti u Hubeiju počele su u četvrtak zatvarati gradove u pokušaju da spriječe širenje virusa. Karantene su uvedene u najmanje 13 gradova u kojima ukupno živi više od 43 milijuna ljudi. Prekinut je javni promet i zatvoreni su aerodromi i željezničke postaje.

Australija potvrdila prvi slučaj zaraze novim tipom koronavirusa

Australija je potvrdila prvi slučaj zaraze novim tipom koronavirusa u državi Victoria, dok je savezna vlada pozvala građane da ne putuju u kinesku pokrajinu Hubei, epicentar zaraze.

Kinez u dobi od 50 godina, koji je bio u gradu Wuhanu u kojem se virus pojavio, u stabilnom je stanju u bolnici u Melbourneu nakon što je 19. siječnja stigao letom iz Guangzoua, izjavila je ministrica zdravstva države Victoria Jenny Mikakos.

-
Važno je naglasiti da nema nikakvog razloga za uzbunu za zajednicu, dodala je. Zdravstveni dužnosnici ističu kako je oboljeli stabilno te nije u vrlo ozbiljnom stanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!