13:10 / 18.12.2018.

Autor: E.L.S./Hina/HRT

Xi Jinping: Kina od siromaštva do druge sile svijeta u 40 godina

-

-

Foto: - / -

Prije 40 godina Kina je predstavljala samo 1,8 posto svjetskog BDP-a a danas je to 15,2 posto.
Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je da će njegova zemlja nastaviti politiku otvaranja svijetu dok je veličao ekonomsku politiku koja je pretvorila Kinu iz jedne od najsiromašnjiih zemalja svijeta u drugo najveće svjetsko gospodarstvo u samo 40 godina.

Xi je održao govor na skupu kojim je obilježena 40. godišnjica kineskih "reformi i otvaranja", pojma koji opisuje politiku koja je uvela neke dijelove tržišne ekonomije uz zadržavanje jednostranačke vlasti u zemlji.

Ono što je sada poznato kao "kapitalizam s kineskim karakteristikama" uveo je u prosincu 1978. bivši kineski komunistički vođa Deng Xiaoping. Deng je poznat po otvaranju Kine stranim ulaganjima i izvođenju zemlje iz dubokog siromaštva koje je rezultat katastrofalne politike Mao Ce Tunga.

U trenutku dok je Kina u trgovinskom ratu sa SAD-om koji ostavlja traga na kinesku ekonomiju Xi je više puta ponovio obećanje da će se nastaviti otvaranje kineskog gospodarstva. Proveli smo povijesnu preobrazbu iz zatvorene i poluzatvorene zemlje u zemlju koja prihvaća potpuno otvaranje, rekao je Xi i dodao da nitko nije u poziciji "diktirati kineskom narodu što bi se trebalo ili se ne bi trebalo uraditi".

Kritičari ipak navode da se Xi udaljava od Dengove ostavštine jačanjem kontrole Komunističke partije nad ekonomijom i jačanjem neučinkovitih tvrtki u državnom vlasništvu.

U nedostatku ekonomskih i vanjskopolitičkih uspjeha mogao bi izgubiti potporu unutar partije, kaže Kristin Shi-Kupfer, znanstvenica iz instituta Merics u Berlinu.

Xi se u svom govoru u Pekingu nije osvrnuo na trgovinski rat  i umjesto toga slavio je put zemlje iz siromaštva.  Prije 40 godina Kina je predstavljala samo 1,8 posto svjetskog BDP-a a danas je to 15,2 posto. U samo nekoliko desetljeća dovršili smo proces industrijalizacije za koji je razvijenim zemljama trebalo nekoliko stotina godina, rekao je.

Kineski narod postigao je nešto što je nekad bilo nemoguće. Nevjerojatno smo ponosni na naše sugrađane i sugrađanke koji su radom ostvarili čudo bez presedana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!