Xi nagovara Francusku na otpor SAD-u

07.04.2023.

Zadnja izmjena 17:58

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/HRT/Hina/J.L./B.A.

Francuski predsjednik u posjetu Kini

Francuski predsjednik u posjetu Kini

Foto: Thibault Camus / REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping priredio je neobično raskošnu dobrodošlicu francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u državnom posjetu, što neki analitičari smatraju pokazateljem rastuće ofenzive Pekinga da pridobije ključne saveznike unutar Europske unije za suprotstavljanje Sjedinjenim Državama. 

Francuskog predsjednika osobno je dočekao njegov kineski kolega - za mnoge očita potvrda da je Pekingu itekako važan dobar odnos s ključnom članicom Europske unije.  


U vremenima vrlo složene i nepredvidive međunarodne situacije, koja je prepuna teško rješivih kriza, kineski predsjednik pozvao je Europsku uniju na jaču suradnju na svim razinama. 


- Kina i Europa trebale bi inzistirati na dijalogu i suradnji, održavati svjetski mir i stabilnost, promicati zajednički razvoj i prosperitet, raditi na napretku ljudske civilizacije i zajedničkim snagama suočiti se s globalnim izazovima, rekao je Xi.


Europa ne može biti sigurna i stabilna sve dok na njezinu tlu postoji zemlja koju je okupirala susjedna država. Treba urazumiti Rusiju i vratiti je za pregovarački stol, poručio je francuski predsjednik. 


- Morat ćemo se što prije ponovno uključiti u zahtjevnu raspravu, posebno s Rusijom, tako da ona poštuje načela koja ste iznijeli i branili, a koja dijele Francuska i njezina diplomacija. Ne želimo samo kraj sukoba, nego i poštovanje i suverenitet Ukrajine. To su jedini uvjeti za trajan mir, poručio je Macron.

Naš pristup nije antikineski, on je proeuropski

Emmanuel Macron

Von der Leyen nije dobila isti tretman kao Macron


Iako je prvi put u Kini od preuzimanja dužnosti, čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen nije dobila isti tretman kao Macron. Za njezina mandata odnosi su itekako zahladnjeli. Uoči puta, Kinu je nazvala represivnom. 


- Računamo na to da Kina neće izravno ili neizravno isporučivati nikakvu vojnu opremu Rusiji jer svi znamo da bi naoružavanje agresora bilo protivno međunarodnom pravu i znatno bi naštetilo našim odnosima, rekla je.

Von der Leyen je u Pekingu bila osamljena ličnost - skromno je dočekana u zračnoj luci i nije bila pozvana na neke državne događaje s Xijem i Macronom.


Osim zbog Ukrajine, Macron je u posjet došao i zbog gospodarstva. Prate ga deseci direktora najvećih francuskih kompanija.


- Naš pristup nije antikineski, on je proeuropski... Želimo trgovati i razvijati se s proeuropskim opredjeljenjima. Europa je golemo tržište. Ali i sila koja želi razviti svoju industriju i zaštititi svoje ključne sektore, rekao je Macron.

Von der Leyen je u Pekingu bila osamljena ličnost

Von der Leyen je u Pekingu bila osamljena ličnost

Foto: Ng Han Guan / Pool via REUTERS

Bez javne promjene Xijeva stajališta


Xi i Macron zajedno su posjetili južnu Kinu, gdje je Macron trebao piti kineski čaj sa Xijem u bivšoj rezidenciji njegovog oca u Guangzhouu, glavnom gradu razvijene pokrajine Guangdong. Xi to rijetko čini s gostujućim vođama. Diplomati smatraju da to naglašava važnost koju Peking pridaje ovom odnosu s ključnom članicom EU-a dok traži potporu protiv, kako je rekao Xi, američkog svestranog obuzdavanja, okruživanja i potiskivanja.


- Sve kineske vanjskopolitičke ofenzive u pozadini imaju odnos SAD-a i Kine. Suradnja s bilo kojom zemljom, posebno srednjim ili velikim silama poput Francuske, nešto je što će oni pokušati učiniti kako bi se suprotstavili SAD-u, rekao je Zhao Suisheng, profesor kineskih studija i vanjske politike na Sveučilištu Denver.


Noah Barkin, analitičar iz grupe Rhodium, rekao je da je glavni cilj Kine spriječiti Europu da se bliže poveže sa Sjedinjenim Državama.


- U tom smislu, Macron je možda najvažniji partner Pekinga u Europi, rekao je. Diplomati Macrona često smatraju važnim pokretačem ključnih politika u Europskoj uniji.


I Macron i Von der Leyen vršili su pritisak na Kinu glede Ukrajine, ali nisu uspjeli iznuditi nikakvu javnu promjenu Xijeva stajališta.


- Svima je jasno da je biti strateški podanik Washingtona slijepa ulica. Učiniti kinesko-francuski odnos mostom za kinesko-europsku suradnju korisno je za obje strane i za svijet, objavljeno je u četvrtak u uvodniku prokineskih novina Global Times.


"Laskanje"


Jean-Pierre Raffarin, bivši francuski premijer koji je često putovao u Kinu, rekao je za Reuters na marginama ceremonije potpisivanja ugovora u Velikoj dvorani naroda da Xijev šarm ima učinka.

- Nije li diplomacija, u jednom ili drugom trenutku, pomalo laskanje? Uvijek postoji malo toga u međuljudskim odnosima. Svaka strana na to igra, dodao je.

U Washingtonu se s dozom skepse gleda na kineski diplomatski angažman s Francuskom.

Bez obzira na Ukrajinu, Kina bi uživala u prestrojavanju koje bi je ekonomski približilo Europi dok se odnosi sa SAD-om pogoršavaju, ali takva promjena sada nije vjerojatna, rekli su izvori upoznati s razmišljanjem američke vlade.

Prema neimenovanim izvorima, Washington je zauzeo pristup "čekaj i vidi" na europske angažmane s Pekingom kad je riječ o Ukrajini.

Macronov posjet prati se i u Kremlju. Smatraju da Kina neće promijeniti mišljenje kada je riječ o ratu u Ukrajini i okrenuti leđa Moskvi. 

Macron je pozvao Peking u četvrtak da razgovara s Rusijom o ratu u Ukrajini, dok je Von der Leyen rekla da je Xi izrazio spremnost razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

No Xi nije spomenuo potencijalni razgovor sa Zelenskim u kineskim službenim priopćenjima nakon sastanaka.

Analitičar Barkin rekao je kako se čini da Macron nije dobio mnogo od putovanja u Kinu.

- Činilo se kako je Macron vjerovao da može šarmirati Xija da promijeni svoj pristup ratu. Dao je Xiju niz darova, osudio je odvajanje kao zamku, poveo je sa sobom golemu poslovnu delegaciju i ponovno potvrdio potporu strateškoj autonomiji a da zauzvrat nije dobio ništa, rekao je.

Kina je povećala svoju diplomatsku potrošnju za 12,2% ove godine, a čelnici i visoki dužnosnici iz Singapura, Malezije, Španjolske i Japana posjetili su je u proteklih nekoliko tjedana.

Kina je u ožujku pomogla u neočekivanom popuštanju napetosti između Saudijske Arabije i Irana, a Peking se predstavio kao bliskoistočni mirotvorac motiviran težnjom da oblikuje multipolarni svijet.

Angažman Kine i EU-a nastavit će se idućih tjedana. Peking će posjetiti šef europske diplomacije Josep Borrell te njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

- Kina i Europa i dalje mogu biti partneri, umjesto sustavni suparnici ili konkurenti, rekao je Wang Yiwei, direktor Centra za europske studije na Sveučilištu Renmin u Pekingu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!