09:26 / 16.01.2018.

Autor: HRT

Xi razgovarao s Trumpom: Obnoviti sjevernokorejske pregovore

Foto: twitter CGTN

Foto: twitter CGTN

Foto: - / -

Dvojica predsjednika razgovarala su uoči sastanka ministara vanjskih poslova 20 država u Vancouveru koji će raspravljati o tome kako da se potpuno provedu sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje.
Kineski predsjednik Xi Jinping u telefonskom je razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zatražio da sve uključene strane stvore uvjete za obnovu pregovora sa Sjevernom Korejom.

Dvojica predsjednika razgovarala su uoči sastanka ministara vanjskih poslova 20 država u Vancouveru koji će raspravljati o tome kako da se potpuno provedu sankcije UN-a protiv Sjeverna Koreje.

Trump je priznao kinesku ulogu na Korejskom poluotoku i obećao osnažiti komunikaciju i suradnju s Kinom, prenijela je kineska televizija CGTN. Xi je kazao da bi dvije zemlje trebale osnažiti suradnju na vojnom i pravosudnom području.

Kina i Rusija, dva sjevernokorejska najbliža i utjecajna susjeda, neće biti na sastanku u Vancouveru kojim će predsjedati kanadski i američki ministri vanjskih poslova Chrystia Freeland i Rex Tillerson. Na sastanku će biti zemlje koje su izvorno činile zapovjedništvo UN-a tijekom Korejskog rata od 1950. do 1953., kao i predstavnici Južne Koreje, Japana, Indije i Švedske.

Washington i Ottawa sazvali su sastanak kako bi pokazali predanost međunarodne zajednice diplomatskom rješenju za sve veću prijetnju koju predstavlja sjevernokorejski nuklearni i balistički raketni program.

I Moskva i Peking osudili su sastanak ocijenivši da će nanijeti štetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!