YouTube ograničava pristup kanalu RT u vlasništvu ruske države

27.02.2022.

00:32

Autor: I.Z./HRT/Hina

YouTube ograničava pristup kanalu RT u vlasništvu ruske države

YouTube ograničava pristup kanalu RT u vlasništvu ruske države

Foto: - / Pixabay

YouTube je najavio da će poduzeti mjere protiv nekoliko kanala na svojoj platformi, uključujući ograničavanje pristupa televizijskoj postaji RT u vlasništvu ruske države nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Uzevši u obzir izvanredne okolnosti u Ukrajini, poduzimamo nekoliko mjera. Onemogućujemo brojnim kanalima monetizaciju na YouTube-u, uključujući nekoliko ruskih kanala povezanih s nedavnim sankcijama. Nastavit ćemo nadgledati razvoj situacije i možda poduzmemo daljnje korake, rekao je u izjavi glasnogovornik YouTube-a.

Twitter je u međuvremenu objavio da se pristup platformi ograničava u Rusiji uslijed invazije na Ukrajinu.

Twitter je napisao da je svjestan da je pristup platformi nekim ljudima u Rusiji ograničen i dodao da radi na tome da usluga ostane sigurna i dostupna.

NetBlocks, tvrtka iz Londona koja nadzire prekide internetske veze i pristup internetu diljem svijeta, zabilježila je da se pristup Twitteru i njegovim serverima ograničava na vodećim mrežama u Rusiji.

Rusija je u petak objavila da djelomično ograničava pristup kompaniji Meta, bivšem Facebooku, optužujući ju za cenzuru ruskih medija.

Moskva već godinama pokušava povećati svoju kontrolu nad internetom i tehnološkim divovima, za što kritičari kažu da ugrožava individualnu i korporativnu slobodu i da je dio šireg gušenja javnih protivnika Kremlja.

Državna služba za regulaciju komunikacija Roskomnadzor je rekla da je Facebook ignorirao njene zahtjeve da ukloni restrikcije za četiri ruska medija novinsku agenciju RIA, televizijsku postaju ministarstva obrane Zvezdu TV i internetske portale gazeta.ru i lenta.ru.

- Odbili smo, a kao rezultat toga, najavili su da će ograničiti korištenje naših usluga. Obični Rusi koriste naše aplikacije kako bi se izrazili i organizirali za djelovanje. Želim da nastave ustrajati u tome da se njihovih glasovi čuju, dijeliti što se događa i organizirati se putem Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Messengera, poručili su iz kompanije Meta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!