Za 14 navijača Torcide zatvor i protjerivanje iz Srbije

03.08.2018.

17:32

Autor: Hina/HRT

default error photo
Privedeni će se u roku od osam dana moći žaliti na presudu, ali ona ne odlaže izvršenje
Prekršajni sud u Beogradu osudio je 14 navijača splitske Torcide na po 15 dana zatvora, a izrečena im je i mjera protjerivanja na godinu dana, objavili su u subotu lokalni  mediji.

Ostalih 13 navijača koji su bili izvedeni pred prekršajni sud u Beogradu oslobođeno je optužbi, ali im je ranije određeno zadržavanje do 48 sati pa će do isteka tog roka ostati u policiji.

Svi osuđeni već su upućeni na izdržavanje kazne u Padinsku Skelu, zatvor u predgrađu Beograda. Imaju pravo žalbe, ali to ne odlaže odlazak iza rešetaka.

Mediji navode da traje provjera je li neki od ukupno 27 privedenih počinio neko kazneno djelo. Predsjednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović izjavio je agenciji Tanjug da su navijači kažnjeni zbog "nepristojnog, drskog i bezobzirnog ponašanje u skupini".

Navijači Torcide su, na putu u Bugarsku gdje je Hajduk u Sofiji igrao sa Slavijom, na benzinskoj crpki "Mola" u beogradskom prigradskom naselju Vrčin u četvrtak ujutro ukrali robu vrijednu oko 200.000 dinara (1680 eura).

Jedan je pripadnik skupine osumnjičen za ispisivanje grafita s ustaškim znakovljem.

Vitez: Srbijanska policija nije tražila nikakve podatke o navijačima Torcide

Zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Dražen Vitez rekao je u subotu da srbijanska policija nije od hrvatske policije tražila podatke o pripadnicima Torcide koje se tereti da su se nasilno ponašali na benzinskoj postaji u beogradskom prigradskom naselju Vrčin dok su preko Srbije putovali u Sofiju gdje je Hajduk igrao s bugarskom Slavijom.

Tijekom posjete novouređenih prostorija kninske policijske postaje gdje je bio u pratnji ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, Vitez je rekao da ih je srbijanska policija u petak obavijestila da su dvadesetčetvorica navijača privedena na obradu zbog nasilnog ponašanja i drugih nedjela. Policija po njegovim riječima do danas još nije dobila obavijest da ih je 14-ero osuđeno na kaznu zatvora.

Kad je riječ o suradnji policija dvaju zemalja u vezi navijača, Vitez kaže da Ministarstvo unutarnjih poslova "ima sportsku točku kao što imaju i kolege u Srbiji.

"Svaki susret koji se odigrava izvan naših granica, to jest kad prolaze naši navijači kroz Srbiju ili njihovi navijači kroz Hrvatsku, mi ih obavještavamo da će ići, da će doći- i to je taj vid suradnje", kazao je Vitez.

Medij su objavili u subotu da je Prekršajni sud u Beogradu osudio 14 navijača splitske Torcide na po 15 dana zatvora, te da im je izrečena mjera protjerivanja na godinu dana. Ostalih 13 navijača koji su bili izvedeni pred prekršajni sud u Beogradu oslobođeno optužbi, ali im je ranije određeno zadržavanje do 48 sati pa će do isteka tog roka ostati u policiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!