18:30 / 11.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Za Hrvate u Vojvodini proglašenje Šešelja odgovornim za progon je mala utjeha

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iza tih zločina stajale su državne strukture i paravojne i policijske snage, a poticaj progona i nasilja imao je za posljedicu protjerivanje i ubojstva vojvođanskih Hrvata, izjavio je Žigmanov.
Hrvati u Vojvodini drže da je proglašenje Šešelja odgovornim za progon i deportaciju, ponajprije srijemskih Hrvata, tek mala utjeha za sve ono što je učinjeno pripadnicima hrvatske zajednice 90-ih godina.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov navodi kako je to prvo službeno priznanje, visoke međunarodne sudske instance zločina nad Hrvatima u Vojvodini.

Možemo reći da je mali dio pravde ostvaren, kao i zadovoljština kod žrtava. Nećemo govoriti o visini kazne i odgovara li ona težini zločina, ali moramo ustvrditi da je i sud međunarodne zajednice potvrdio ono što predstavnici hrvatske manjine i žrtve govore godinama da je zločina nad Hrvatima u Vojvodini bilo. I to, ne kao pojedinačnih slučajeva, već kao dio širih politika i aktivnosti u kojima su sudjelovale paravojne jedinice i politički subjekti u Srbiji, naglasio je Žigmanov.

Podsjeća da na teritoriju Srbije nije bilo rata i da državljani Srbije hrvatske nacionalnosti nisu iskazivali nelojalnost državi. Iza tih zločina stajale su državne strukture i paravojne i policijske snage, a poticaj progona i nasilja imao je za posljedicu protjerivanje i ubojstva vojvođanskih Hrvata.Den Haag: Šešelju 10 godina zatvora; Šešelj: Presuda je skandalozna, žalit ću se

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!