Za izbore u BiH prijavilo se 108 političkih subjekata, novca za održavanje još nema

13:59 / 21.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Centralna izborna komisija

Centralna izborna komisija

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Prijavu za sudjelovanje na općim izborima koji bi se u Bosni i Hercegovini trebali održati početkom listopada podnijela je 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata iako još uvijek nisu osigurana financijska sredstva za njihovo održavanje.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH izvijestilo je u subotu da je do isteka roka jučer u 16 sati 108 političkih subjekata dostavilo prijavne dokumente koje će sada provjeriti njihovi službenici kako bi ovjerili nastup na izborima.

SIP će u skladu sa propisanim rokovima izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nakon čega se stječu uvjeti za podnošenje prijava za ovjeru koalicija ili listi neovisnih kandidata.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata je od 6. do 14. lipnja 2022. godine, izvijestili su iz SIP-a.

Prijavu za sudjelovanje na izborima dostavile su ključne hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora čak i unatoč tome što nije izmijenjen Izborni zakon.

Ove stranke inzistirale su da se izbornom reformom spriječi mogućnost preglasavanja Hrvata od strane tri i pol puta brojnijih Bošnjaka na pozicije u vlasti koje su nacionalno predodređene poput Predsjedništva BiH i gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda.

Pripreme za izbore u BiH provode se iako SIP-u još nije doznačeno oko 6,3 milijuna eura potrebnih za njegovo financiranje. Iz državnog ministarstva financija i riznice su najavili da će sljedećeg tjedna u proceduru uputiti proračun za 2022. godinu u kojemu se nalaze i sredstva predviđena za opće izbore.

Denis Bećirović

Denis Bećirović

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

SDP-ov Bećirović protukandidat Izetbegoviću za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Denis Bećirović
će se drugi put naći u utrci za člana BiH Predsjedništva nakon što je 2018. godine izgubio od SDA-ova Šefika Džaferovića.

Tada je imao potporu svoga SDP-a i A-SDA, a ovoga puta će ga poduprijeti tri vladajuće stranke iz grada i županije Sarajevo SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranka, kao još četiri partnerske stranke Savez za bolju budućnost BiH, Narodni europski savez, Bh. Inicijativa i stranka 'Za nove generacije'.

Potporu mu daje i utjecajni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

- U fokusu mog djelovanja bit će, prije svega, da pokušamo ubrzati članstvo u NATO-u, jer je to istinsko jamstvo sigurnosti. Želim dinamizirati europske integracije, kako bi što prije dobili kandidacijski status u Europskoj uniji, rekao je Bećirović.

Njegov protukandidat na izborima za bošnjačkog člana BiH Predsjedništva bit će, po svemu sudeći, čelnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Njegovu kandidaturu stranka još formalno nije objavila, ali je više uglednih dužnosnika istaknulo da će to biti upravo Izetbegović.

On danas nije potvrdio niti odbacio navode da će biti kandidat SDA, ali je ujedinjavanje više bošnjačkih oporbenih stranaka protiv ove stranke nazvao dokazom snage SDA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!