07:20 / 12.07.2020.

Autor: Hina/HRT

Za misterioznu tragediju na Uralu 1959. kriva lavina

David Mark/Pixabay/ilustracija

David Mark/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odjeći za spavanje, a na nekim tijelima bile su naizgled neobjašnjive ozljede.
Istraga je nakon više od šest desetljeća utvrdila da je za tajanstvenu pogibiju devetero ruskih planinara na sjevernom Uralu kriva lavina.

Nesreća koja se u veljači 1959. dogodila na prijevoju Djatlov potaknula je nagađanja i teorije urote, koje uključuju izvanzemaljce, obredno ubojstvo i tajna testiranja raketa.

Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odjeći za spavanje, a na nekim tijelima bile su naizgled neobjašnjive ozljede. Prema prvim izvješćima vlasti, koža i kosa nekih poginulih posivile su te je na njihovoj odjeći izmjerena radioaktivnost.

Nova je istraga pokrenuta prije više od godinu dana s ciljem da se utvrdi što se doista dogodilo prije 61 godinu.

Andrej Kurjakov iz ureda regionalnog tužiteljstva jučer je objavio rezultate istrage prema kojima su za smrt planinara krivi prirodni uzroci.

Prema ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, Kurjakov je rekao da je najvjerojatnije objašnjenje lavina koja je krenula dok je skupina spavala na planinama oko 2000 kilometara istočno od Moskve.

- Planinari su uspjeli napustiti šatore i skloniti se pod strminu kada se na njih sručila lavina. Više se ništa nije moglo vidjeti od snijega i naposljetku su se smrznuli, rekao je, dodavši da je temperatura bila oko minus 40 Celzijevih stupnjeva.

- Istraživano je više od 70 mogućih okolnosti smrti i napravljeni su eksperimenti - rekao je ruski tužitelj.

- Ozljede su bile karakteristične za žrtve lavine, rekao je Kurjakov i dodao da se sada slučaj smatra zaključenim.

Članovi obitelji poginulih već su izjavili da ne vjeruju tužiteljevoj verziji događaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!