20:11 / 16.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Za napad 2015. na Charlie Hebdo izrečene kazne od 4 godine do doživotne

Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Posebni kazneni sud u Parizu na kazne od četiri godine do doživotnog zatvora osudio je izvršitelje napada i njihove pomagače na tjednik Charlie Hebdo.
Posebni kazneni sud u Parizu na kazne od četiri godine do doživotnog zatvora osudio je izvršitelje napada i njihove pomagače na tjednik Charlie Hebdo i jednu samoposlugu u siječnju 2015. u pariškoj regiji u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Na 30 godina osuđen je glavnooptuženi Ali Riza Polat za "pomaganje" u "terorističkim" napadima na tjednik Charlie Hebdo i na košer trgovinu Hyper Cacher koje su počinila braća Said i Cherif Kouachi i Amedy Coulibaly.

Polatu ipak nije izrečena kazna doživotnog zatvora koju je za njega tražio glavni državni odvjetnik. Njegova je odvjetnica odmah najavila žalbu na presudu.

Djevojka Amedyja Coulibalyja, Hayat Boumeddiene, koja je u bijegu, osuđena je u odsutnosti na istu kaznu za sudjelovanje u pripremi napada. Mohamed Belhoucine, za kojeg se vjeruje da je poginuo u Siriji, osuđen je na najtežu kaznu, doživotni zatvor.

Sud je usto odbio terorističku kvalifikaciju za šest od jedanaest nazočnih optuženika, ostajući tek pri "zločinačkom udruživanju".

Presude su izrečene nakon tri mjeseca intenzivnih i kaotičnih saslušanja u tom nesvakidašnjem suđenju.

Mnogi privatni tužitelji bili su u sudskoj dvorani dok se čitala ova povijesna presuda. Među njima su bili članovi obitelji žrtava, bivši talac u trgovini Hyper Cacher Lassana Bathily, osoblje koje je preživjelo pokolj u Charlieju Hebdou, među njima i glavni urednik Riss.

Od 7. do 9. siječnja 2015. Francusku su potresala tri dana terora u kojemu je ubijeno 17 ljudi: 11 u napadu na Charlie Hebdo, četiri u napadu na samoposlugu Hyper Cacher i dvoje policajaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!