Za predsjednika Libije - 98 kandidata

23.11.2021.

14:28

Autor: HRT/Hina

Libija, Ilustracija

Libija, Ilustracija

Foto: JoaoCachapa / Shutterstock

Devedeset i osam Libijaca predalo je prijavu za sudjelovanje na predsjedničkim izborima idući mjesec, objavilo je u utorak državno izborno povjerenstvo. Prijava kandidata za izbore 24. prosinca završila je u ponedjeljak.

Izborno povjerenstvo će provjeriti ispunjavaju li svi uvjete za kandidaturu. Pravovaljane prijave bit će objavljene za nekoliko dana. Među zvučnijim prijavama su one ratnog zapovjednika Kalife Haftara, predsjednika parlamenta Agile Saleha i premijera Abdul-Hamida Dbeibeha, koji vodi prijelaznu vladu od ožujka. Najzvučnije je ime Saifa al-Islama Gadafija, sina libijskog diktatora Moamera Gadafija koji je svrgnut i ubijen u ustanku 2011. godine.

Predsjednički izbori 24. prosinca dio su plana koji ima podršku UN-a za okončanje desetljeća kaosa u Libiji, zemlje koja je postala bojište brojim zaraćenim frakcijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!