22:37 / 09.07.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik 3/IMS/HRT

Za ubojstvo haićanskog predsjednika osumnjičeni bivši kolumbijski vojnici

Osumnjičenici za ubojstvo predsjednika

Osumnjičenici za ubojstvo predsjednika

Foto: Estailove St-Val / REUTERS

Za ubojstvo haićanskog predsjednika osumnjičeni su bivši kolumbijski vojnici i dvojica Amerikanaca iz Haitija. Potraga za glavnim organizatorima nastavlja se. U zemlji je na snazi izvanredno stanje. 

Nakon žestoke borbe i višesatne pucnjave u glavnom gradu Port-au-Princeu, neki od osumnjičenih uhvaćeni su u kući kojom su se koristili, drugi nakon ulaska u tajvanski diplomatski kompleks. Trojica su ubijena, za osmoricom se još traga.

- Interpol je službeno zatražio informacije od kolumbijske vlade i naše nacionalne policije o navodno odgovornima za taj čin. U početku informacije su upućivale na to da je riječ o kolumbijskim državljanima, umirovljenim pripadnicima Nacionalne vojske, rekao je Diego Molano Aponte, ministar obrane Republike Kolumbije.

Kolumbijska vlada potvrdila je kako se čini da su najmanje šestorica osumnjičenih umirovljeni pripadnici njezine vojske.

Strani su plaćenici, skupina od njih 28, upali u srijedu u zoru u rezidenciju predsjednika Haitija u Port-au-Princeu.

Nakon što je pucnjava utihnula, 53-ogodišnji Jovenel Moïse pronađen je kako leži na leđima s 12 rana od metaka i ubodima, njegova 47-ogodišnja supruga Martine teško je ranjena i odmah prevezena u Miami na Floridi. Njezino je stanje - stabilno.

Stranci su možda povukli obarače, ali još se ne zna tko im je platio i napad organizirao.

- Moramo saznati koji su njihovi motivi, tko su i odakle dolaze. Ušli su u predsjednikov dom i izveli atentat na njega, ranili njegovu suprugu, govori Claude Joseph, privremeni premijer Haitija.

Vlada Dominikanske Republike, koja s Haitijem dijeli karipski otok Hispaniolu, zatvorila je granicu iz sigurnosnih razloga.

Haiti, najsiromašniju državu južnoameričkog kontinenta, već dugo muči politička i ekonomska nestabilnost, a u novije vrijeme i pojačano ratovanje bandi. Otkad je 2017. došao na vlast, predsjednik Jovenel Moïse suočavao se s masovnim prosvjedima zbog korupcije i loše ekonomske politike koju je provodio.

-Premijer Haitija, Joseph, objasnio je da vlada pod njegovim vodstvom nastavlja upravljati zemljom sve dok se ne održe izbori, rekla je Helen la Lime, posebna izaslanica UN-a za Haiti.

Predsjednički i parlamentarni izbori te ustavni referendum sada su najavljeni za 26.-ti rujna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!