20:46 / 22.08.2021.

Autor: Željko Raić/T.V./Dnevnik/HRT

Zabrane, prosvjedi, popuštanja - svijet se na razne načine nosi s pandemijom

Prosvjed u Parizu

Prosvjed u Parizu

Foto: Christian Hartmann / REUTERS

Epidemiološka situacija razlikuje se od države do države, kao i rješenja za kojima pojedine vlade posežu kako bi obuzdale zarazu. I dok Australci i Francuzi prosvjeduju zbog strogih mjera, Amerikanci su u New Yorku izlazak iz najtežeg razdoblja pandemije proslavili koncertom - koji je naglo prekinut.

Ovisno o epidemiološkoj slici, iz svijeta stižu raznovrsne vijesti vezane uz pandemiju. Nakon što su jučer tisuće Australaca, onih koji se ne slažu sa strogim mjerama, izašle na ulice i u izravnom sukobu s policijom pokazale da lockdown nije način života, danas im je premijer poslao jasnu poruku.

- Najvažnije od svega jest da mi moramo zaustaviti širenje virusa, i tako ostvariti naš nacionalni plan zaštite. Ne smijemo dopustiti rast broja zaraženih, rast broja hospitaliziranih. Moramo povećati broj cijepljenih, a ne kao dosad biti na začelju svjetske statistike. Znam, ne možemo živjeti u lockdownu zauvijek, ali da bi se to promijenilo, moramo imati više od 70 posto cijepljenog pučanstva, poručio je australski premijer Scott Morrison.

Ono o čemu Australci maštaju, Francuzi su ostvarili - 70 posto njih cijepljeno je prvom dozom, 60 posto drugom. No unatoč svemu, i Francuzi na ulicama prosvjeduju. Njih gotovo 200 tisuća usprotivilo se mogućnosti da cijepljenje postane obvezno za sve građane, a još više glasinama da se i djeca moraju cijepiti.

- Mislim da bi predsjednik Macron morao dobro razmisliti i ne provoditi takve ideje, takav zakon nije nam potreban. Obvezno cijepljenje nije demokratsko, slažemo se da se neke skupine trebaju obvezno cijepiti, kao što su zaposlenici u zdravstvu, ali obvezno cijepljenje ulazi u područje ljudske slobode, rekao je Florian Philippot, prosvjednik.

Ovo je bio šesti prosvjedni vikend zaredom, a predsjednik Macron i dalje ne otkriva svoje mišljenje.

Jučerašnjim besplatnim koncertom u Central Parku New York je trebao proslaviti izlazak iz najtežeg razdoblja od pojave pandemije. No mjere opreza nisu zaboravljene.

- Osjećam se odlično. Osjećam kako se grad ponovno otvara. Cijepljen sam, u New Yorku vlada sjajna energija i mislim da će na kraju sve biti dobro, kaže David K. Ammitzer, posjetitelj koncerta.

No kada se činilo da je sve prekrasno, da ništa ne može omesti toliko očekivani događaj, zbog dolaska uragana Henri, koncert je naglo prekinut, a posjetitelji su pozvani da napuste Central Park.

Jedna od zemalja koja se, prema statističkim podacima, najuspješnije nosi s pandemijom otočka je država Novi Zeland. Nakon pojave prvog slučaja zaraze delta-sojem u srijedu u Aucklandu, proglašeno je zatvaranje za cijeli grad i državu. No danas je već registrirano 26 novozaraženih pa je vlada najavila nove, još oštrije mjere. U petomilijunskom Novom Zelandu od početka epidemije zabilježeno je oko tri tisuće slučajeva zaraze, a preminulo je 26 ljudi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!