Zabranjeno pušenje marihuane u amsterdamskoj Crvenoj četvrti

25.05.2023.

14:18

Autor: V.K./HRT/Hina

Crvena četvrt u Amsterdamu

Crvena četvrt u Amsterdamu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U četvrtak je na snagu stupila zabrana pušenja marihuane na ulicama amsterdamske Crvene četvrti u sklopu nastojanja prve gradonačelnice toga grada Femke Halseme da "očisti" to gradsko područje.

U kanalima ispresijecanoj četvrti poznatoj po bordelima, noćnim klubovima i kafićima u kojima se prodaje i konzumira marihuana, postavljeni su znakovi s upozorenjima.

Četvrt godišnje privuče milijune turista, no događaji u njoj ometaju normalan život lokalnog stanovništva.

Osobe uhvaćene u kršenju zabrane riskiraju plaćanje kazne u iznosu od 100 eura.

Gradonačelnica Halsema obećala je da će poboljšati uvjete rada i življenja za seksualne radnice te kani smanjiti kriminal i pretjeranu upotrebu droga i alkohola u četvrti.

U tijeku su rasprave o tome da se seksualne usluge i narkoturizam premjeste iz središta grada, no tomu se protive stanovnici lokacija koje su predložene kao alternativa.

U Crvenoj četvrti i ostalim dijelovima Amsterdama i dalje će se smjeti pušiti na terasama i u kafićima koji prodaju marihuanu i hašiš.

Poznato je da nizozemske vlasti toleriraju osobnu upotrebu manjih količina marihuane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!