12:47 / 02.03.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HTV

Zabrinjava povećanje broja zaraženih na globalnoj razini

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Michael Reichel / DPA/PIXSELL

Broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu približava se 22 milijuna, a broj preminulih premašio je 2 milijuna 550 tisuća. Koliko nade u globalni oporavak pruža cjepivo, toliko zabrinjava ponovno povećanje broja zaraženih na tjednoj razini.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je u proteklom tjednu broj slučajeva zaraze globalno porastao prvi put nakon gotovo mjesec i pol, stoga poziva države da ne ublažavaju restriktivne mjere.

- Razočarani smo, ali ne i iznenađeni. Nastojimo bolje razumjeti taj porast. Čini se da je on posljedica ublažavanja mjera, kontinuirane cirkulacije inačica virusa i opuštanja ljudi. Cjepiva će pomoći u spašavanju života, no oni koji se oslanjaju isključivo na njih, griješe, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Istraživanje koje je provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo nakon jedne doze 80 posto učinkovito u sprječavanju hospitalizacija starijih od 70 godina.

- Uistinu ohrabrujuća vijest koja pokazuje moć znanosti, a za vas to znači da kad vas pozovu, odazovite se i cijepite, rekao je Matt Hancock, britanski ministar zdravstva.

video thumb

U Francuskoj su odlučili da osobe starije od 65 godina mogu primiti AstraZenecino cjepivo.

A u Slovačku, zemlju koja ima najvišu stopu smrtnosti po glavi stanovnika u svijetu, stigle su prve doze ruskog cjepiva Sputnik V.

- U iduća dva mjeseca stići će milijun cjepiva, a onda, u svibnju i lipnju, još milijun. Vjerujem da će se Rusi pridržavati rasporeda i količine cjepiva koje trebaju stići, rekao je Igor Matovič, slovački premijer.

Rusko cjepivo još nije dobilo odobrenje za uporabu u Europskoj uniji, ali nakon Mađarske, Sputnik V u svoje programe cijepljenja sada uvodi Slovačka, a naručila ga je i Češka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!